ΕΛΣΤΑΤ ή ΔΥΠΑ: Ποια είναι η αλήθεια για την ανεργία;
Τεράστια απόκλιση μεταξύ των στοιχείων των δύο Οργανισμών
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από δύο κρατικούς οργανισμούς για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα και η τεράστια απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ τους, εγείρουν ξανά τεράστια ερωτηματικά θέτοντας σοβαρά το ζήτημα της αξιοπιστίας.
ΕΛΣΤΑ: Οι άνεργοι είναι 545.372
Δεν λέει να ξεκολλήσει από το 11,6% η ανεργία στην χώρα και για τρίτο σερί μήνα, παρέμεινε και τον Δεκέμβριο του 2022, στα ίδια ακριβώς επίπεδα! Μπορεί σε σχέση με το 12,9% του Δεκεμβρίου του 2021, να παρουσιάζεται μειωμένη, αλλά τα επιμέρους στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα καταφέρει να κινηθεί σε χαμηλότερα ποσοστά.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, από τον περασμένο Οκτώβριο, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει αμετάβλητο. Πρόκειται για μια περίοδο όπου έληξε η θερινή τουριστική περίοδος και υπήρξε η επιβάρυνση των χιλιάδων εποχικά εργαζόμενων, των οποίων έληξαν οι συμβάσεις εργασίας. Το γεγονός αυτό, σαφώς και επέδρασε καταλυτικά ώστε να μην συνεχιστεί το καθοδικό σερί, που είχε καταγραφεί στο εννιάμηνο του 2022.
Επίσης, διαπιστώνεται αύξηση στο πλήθος των ανέργων, έστω και πολύ μικρή. Ειδικότερα, οι άνεργοι στο φινάλε του 2022 υπολογίστηκαν σε 545.372 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 57.565 άτομα (-9,5%), συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2021. Όμως ταυτόχρονα, είναι και αυξημένος κατά 6.170 άτομα (+1,1%), σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022. Άρα, η τάση του πλήθους του αριθμού των ανέργων, έστω και οριακά, από μήνα σε μήνα, υπολογίστηκε ότι είναι ανοδική για τον Δεκέμβριο.
ΟΑΕΔ: 1.084.440 ο αριθμός των ανέργων
Για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται και πάλι τεράστια απόκλιση, ανάμεσα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και σε εκείνα της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για τους εγγεγραμμένους ανέργους. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στο μητρώο του Οργανισμού, τον Δεκέμβριο εντοπίστηκαν 1.084.440 άνεργοι, δηλαδή περισσότεροι κατά 539.068 άτομα, από τους 545.372 που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον ίδιο μήνα. Άρα, οι άνεργοι που έχει στο μητρώο της η ΔΥΠΑ, είναι σχεδόν διπλάσιοι από εκείνους που διαπιστώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
Σε ό,τι αφορά τα άτομα που είναι κάτω των 75 ετών και βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού, υπολογίστηκαν σε 3.119.710 από την ΕΛΣΤΑΤ. Σημείωσαν μείωση 52.195 ατόμων, συγκριτικά με πριν από ένα έτος (-1,6%) και κατά 40.027 άτομα (-1,3%), σε σχέση με πριν από ένα μήνα.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι προκύπτει ένα τεράστιο ερωτηματικό. Ποιος λέει την αλήθεια για τα ποσοστά ανεργίας;
Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν αμφισβητηθεί τόσο η ποιότητα όσο και η ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία και κατ’ επέκταση για την αγορά εργασίας.
Είναι νωπές άλλωστε οι ειρωνικές αναφορές που είχαν διατυπωθεί από εγκεκριμένους εργατολόγους όπως του κυρίου Αλέξη Μητρόπουλου προέδρου της “Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους” για “λογιστικά τεχνάσματα” της ΕΛΣΤΑΤ και για “τεράστια απόκλιση των στοιχείων μεταξύ των δύο Οργανισμών που μπορεί να έχει γίνει συνηθισμένη αλλά δεν παύει να είναι τεράστια και σκανδαλώδης”.
Το workenter.gr έθεσε 4 ερωτήματα προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τις τεράστιες αποκλείσεις που παρατηρούνται στα στοιχεία των δύο οργανισμών και περιμένει τις απαντήσεις. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…