Δημόσιο - ΑΣΕΠ

Αποζημίωση: Ποιοι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν 800 ευρώ

Όλα όσα προβλέπονται

Ειδική αποζημίωση της τάξης των 800 ευρώ θα καταβληθεί σε εργαζόμενους που μένουν χωρίς εισόδημα από το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως εξήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Το ειδικό «επίδομα» θα καλύπτει τους δικαιούχους για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Το ποσό θα καταβληθεί μέσω αιτήσεων από την πλευρά των εργοδοτών αλλά και μέσω υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ".

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι που εργάζονται παράλληλα σε πάνω από μία επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τότε θα λάβουν μία φορά το ποσό των 800 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Εκτός των εργαζομένων και οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Το βοήθημα αναμένεται να καταβληθεί στις αρχές Απριλίου σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται ενώ τα υπόλοιπα μέτρα προβλέπουν:

  • Αναβολή σε όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες
  • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις

Την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ δικαιούνται αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί εφόσον δεν έχουν άλλη πλήρη απασχόληση.

Ιδιοκτήτες περισσοτέρων της μίας ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού δεν θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.