Δημόσιο

ΑΣΕΠ 3Κ/2018: Σε… συνεργεία και ρεύμα τα λεφτά των διορισμών

Γιατί καθυστερούν οι τοποθετήσεις των επιτυχόντων στους δήμους

Ψάχνουν λεφτά οι δήμοι για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων

Στην Ελλάδα του 2019 όλα είναι πιθανά να συμβούν.

Τίποτα, πλέον, δεν προκαλεί έκπληξη.

Θυμάστε τους δήμους και τους δημάρχους που «διερρήγνυαν τα ιμάτιά» τους, ζητώντας «εδώ και τώρα» κόσμο;

Θυμάστε τις δηλώσεις τους και τους... μύδρους που εξαπέλυαν εναντίον του ΑΣΕΠ για την καθυστέρηση στις διαδικασίες;

Πάμε να δούμε τι κάνουν τώρα οι δήμοι και πως αξιοποιούν τους πίνακες διοριστέων, σύμφωνα με την ακριβή ενημέρωση που μας έδωσε ο φίλος και αναγνώστης του workenter κ. Δημήτρης Τρομπούκης.

Το συμπέρασμα των εγγράφων που έχουμε στη διάθεσή μας και τα παρουσιάζουμε είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός δήμων προχωρά σε «αναμόρφωση προϋπολογισμού» προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό κόστος των νέων διορισμών.

Να σας το «μεταφράσουμε»: Όπου στις ανακοινώσεις των ΟΤΑ διαβάζετε για «αναμόρφωση προϋπολογισμού» σημαίνει ότι… ψάχνουν λεφτά, γι΄ αυτό και καθυστερούν τις τοποθετήσεις.

Παραδείγματα

Ο δήμος Ανατολικής Μάνης -για παράδειγμα- σε πρόσφατη συνδερίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να… αφήσει λίγο πίσω τις πληρωμές της ΔΕΗ για τον ηλεκτροφωτισμό δρόμων και πλατειών.

Επειδή, όμως, πάλι δεν φτάνουν τα λεφτά για να βγει η μισθοδοσία της 3Κ, ο δήμος αποφάσισε να διευρύνει το αποθεματικό του, «τρενάροντας» τις πληρωμές των εποχικών υπαλλήλων!

Άλλο παράδειγμα:  Ο δήμος Κέρκυρας «προέβλεψε» ότι το ΑΣΕΠ δεν θα έβγαζε αποτελέσματα ούτε καν τον περασμένο Ιούνιο και προτίμησε τα λεφτά των διορισμών να τα πάει αλλού. Έκανε το εξής καταπληκτικό τρικ: Πήρε τα λεφτά της 3Κ και πλήρωσε συνεργεία για τα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά. Τώρα, ο δήμος έχει μεν αξιόμαχα οχήματα, αλλά όχι υπαλλήλους για να τα οδηγήσουν! Δεν έχει χρήματα να προχωρήσει στις προσλήψεις της 3Κ.

Οι δύο δήμοι είναι μικρό δείγμα για την αιτία των καθυστερήσεων στους διορισμούς επιτυχόντων της 3Κ.

Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα και όχι στο θεσμικό πλαίσιο για την καθυστέρηση των προσλήψεων.

Όταν ένας δήμαρχος «φωνάζει», είναι καλό οι «φωνές» του να συνοδεύονται και με το ανάλογο νοικοκυριό στο δήμο του.

Το ξέρετε το ανέκδοτο με το γρύλο;