Επικαιρότητα

eFood: Μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας ή… απόλυση

17/09/2021 | 14:30

Την άμεση μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων της διανομέων από μισθωτής εργασίας, σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι), επιδιώκει η εταιρία eFood.

Μάλιστα με κείμενο που εστάλη ηλεκτρονικά στους εργαζόμενους, η εταιρία τους καλεί να επιλέξουν!

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κάνει λόγο για «μεθόδευση». Προσθέτει ότι η εταιρία αξιοποιώντας τον πρόσφατο εργασιακό νόμο «Χατζηδάκη» (ν. 4808/21), «έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης.»

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν συμβάσεις 2.700 εργαζόμενων που είναι ορισμένου χρόνου μέσω εργολαβίας και ανανεώνονται κάθε τρεις μήνες. Τώρα η εταιρία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε αυτοαπασχολούμενους. 

Το ΕΚΑ δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην efood και θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον ωμό εκβιασμό και να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία της εταιρίας πραγματοποιήθηκε σχεδόν παράλληλα με την επιλογή μιας άλλης εταιρίας, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ταχυφαγείων. Η KFC οδήγησε στην απόλυση 13 διανομείς, ώστε να ξεκινήσει συνεργασία με την eFood, που έχει πια μειωμένο λειτουργικό κόστος…