Προγράμματα Εργασίας

Προσωρινές συντάξεις: Ανοίγει 10 Μαρτίου η πλατφόρμα - Αιτήσεις και μέσω ΚΕΠ

Επίσημες δηλώσεις - Γιατί καθυστερούν οι επανυπολογισμοί

Οι τρέχουσες καταβολές συντάξεων, είναι μικρότερες σε σχέση με τις πραγματικές
02/03/2021 | 11:49

Σε λειτουργία τίθεται εντός Μαρτίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προσωρινή σύνταξη, με στόχο να αρχίσουν να καταβάλλονται πριν από το Πάσχα, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ, μέχρι τις 10 Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις για την προσωρινή σύνταξη.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και ακόμα περισσότερο για να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων» διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σημείωσε ότι η παρέμβαση του υπουργείου βασίζεται σε δυο επίπεδα, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και την απλούστευση των διαδικασιών μέσω νομοθετικής παρέμβασης

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα μπουν και τα ΚΕΠ στη διαδικασία απονομής συντάξεων και τόνισε ότι έχει αποφασιστεί να δοθεί ένα μπόνους στους υπαλλήλους που εκδίδουν τις συντάξεις.

Οι τρέχουσες καταβολές συντάξεων, είναι μικρότερες σε σχέση με τις πραγματικές

Οι καθυστερήσεις στον επανυπολογισμό και τα πολλά λάθη που έχουν γίνει, οδηγούν στη μη χορήγηση των πραγματικών ποσών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

Συντάξεις

Αν συνυπολογιστεί ότι από τη διαδικασία, που εκκρεμεί για άλλους από την 1.1.2019 και για άλλους από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτος, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση, τότε είναι προφανές ότι οφείλονται ακόμα μεγαλύτερα ποσά, ως αναδρομικά.

Υπολογίζεται ότι ανέρχονται στους 300.000 οι συνταξιούχοι, για τους οποίους δεν έχουν καταβληθεί εδώ και 18 μήνες οι αυξήσεις, αλλά και τα αναδρομικά, από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Μάλιστα, ο αριθμός των συνταξιούχων που είναι θιγμένοι από αυτή την καθυστέρηση διπλασιάζεται, φτάνοντας στις 600.000, αν προστεθούν και εκείνοι για τους οποίους η απουσία του σχετικού λογισμικού έχει οδηγήσει σε λάθη στη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Πρόκειται για άλλο ένα πρόβλημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, που οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις απονομής των ποσών στους δικαιούχους. Μάλιστα, μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ότι η καταβολή των ποσών που προκύπτουν από τη διαδικασία του επανυπολογισμού θα πραγματοποιηθεί μετά τις καταβολές που πρέπει να γίνουν για τις περιπτώσεις της προκαταβολής σύνταξης.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να εκκινήσει πριν από το Μάιο, είναι πολύ πιθανό οι καθυστερήσεις για τις πληρωμές των ποσών που οφείλονται από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, να επεκταθούν για άλλο ένα τρίμηνο, το λιγότερο.

Διαβάστε επίσης: