Πρόσωπα

Η "Μέλισσα" θυμίζει οικογένεια

Η ιστορική βιομηχανία ζυμαρικών επεκτείνει την έννοια της «οικογενειακής επιχείρησης» και στους εργαζομένους

Ο κ. Αλέξανδρος Κίκιζας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της «Μέλισσα Κίκιζας ABEE Τροφίμων»

Θυμίζει οικογένεια. Από τότε μέχρι σήμερα. Τότε, στο μακρινό 1920, η οικογένεια ήταν 12μελής. Σήμερα αριθμεί 218 μέλη.

«Στη Μέλισσα είμαστε μια οικογένεια», είχαν πει σε ανυπόπτο χρόνο οι Αλέξανδρος και Τίνα Κίκιζα, μέλη της τρίτης γενιάς της ιστορικής βιομηχανίας ζυμαρικών. Εξηγούν την επισήμανσή τους : «Όχι μόνο γιατί την ευθύνη της διοίκησης διατηρεί η οικογένεια του ιδρυτή, αλλά και γιατί οι 218 εργαζόμενοί μας αποτελούν μέρος αυτής»

Βραβείο για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον

Το βραβείο για «το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον» στη κατηγορία των μεσαίων επιχειρήσεων (Great Place to Work 2017) που κέρδισε η Μέλισσα, έχει την εξήγησή του: Η έννοια της «οικογενειακής επιχείρησης» - παραδοασιακό χαραχτηριστικό της εγχώριας επιχειρηματικότητας – επεκτείνεται και στους εργαζομένους. Σ΄αυτή την εταιρεία η κινητικότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι χαμηλή. Υψηλό ποσοστό εργαζομένων συνταξιοδοτείται απ΄αυτήν.

«Στην τελευταία γιορτή που διοργανώσαμε, για να τιμήσουμε υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν, ήταν συγκινητικό να βλέπεις να συνοδεύονται από τα παιδιά τους, που αποτελούν μέρος του σημερινού στελεχιακού μας δυναμικού» είχε πει η Τίνα Κίκιζα, σε μια παλαιοτέρη συνέντευξή της.

Πολύ πριν η έννοια της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού αποτελέσει επιχειρηματική πρακτική, η Μέλισσα – Κίκιζας έχτιζε μια τέτοια αντίληψη. Έκτακτα bonus, παροχή ροφήματος και γεύματος, εκδρομές και ενεργή συμπαράσταση σε οικογενειακά προβλήματα αποτελούσαν μερικές από τις παροχές στο προσωπικό της εταιρείας από τη δεκαετία του ’50. Ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης προσωπικού, υποτροφίες στα παιδιά των εργαζομένων, οικονομική επιβράβευση, αλλά και άτυπη υποστήριξη σε όποιον εργαζόμενο αντιμετωπίζει προβλήματα αποτελούν πάγιες πρακτικές. Αποτελεί δε εξαίρεση στην Ελλάδα του 2017 το ότι η εταιρεία διατήρησε αλώβητες τις θέσεις εργασίας αλλά και το ύψος των μισθών των εργαζομένων.

Η εμπορική ιστορία της οικογένειας Κίκιζα, ξεκίνησε από το Ελαιοχώρι Αρκαδίας.Εκεί γεννήθηκε, το 1913, ο Αλέξανδρος Κίκιζας, ένα από τα 12 παιδιά του Γιώργου και της Κανέλλας. Το 1920 οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ανοίγουν ένα κατάστημα με «εδώδιμα – αποικιακά» δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού τους. Το κατάστημα πηγαίνει πολύ καλά και σύντομα αποφασίζουν να επεκτείνουν την δουλειά τους.

Το 1925 ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια Αθανάσιος φεύγει για την Αθήνα και ανοίγει κατάστημα τροφίμων στην οδό Λένορμαν και Παλαμηδίου στο Μεταξουργείο. Ένα-ένα αρχίζουν να έρχονται στην Αθήνα τ΄αδέλφια. Το 1931 ανεβαίνει και ο Αλέξανδρος. Εγκαθίστανται στην οδό Παλαμηδίου σ΄ένα νεοκλασσικό σπίτι της περιοχής και σύντομα όλη η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα.

Το κατάστημα πολύ γρήγορα μεγαλώνει και καθώς όλα τα αδέλφια αγόρια και κορίτσια ασχολούνται με αυτό, προοδεύει εντυπωσιακά. Απασχολεί πάνω από 35 υπαλλήλους έχει 2 ταμεία (με τις πρώτες ταμειακές μηχανές της εποχής). Οι Αθηναίοι ξέρουν ότι «στου Κίκιζα» μπορείς να βρεις ό,τι επιθυμήσεις. Η φήμη του είναι τόσο μεγάλη που δίνει το όνομά του στη γειτονιά.

Τότε ξεκίνησε και η πρώτη τους σχέση με την μακαρονοποιϊα. Αναθέτουν στο μακαρονοποιείο «Δήμητρα» να φτιάξει ζυμαρικά με την φίρμα τους. Το 1938 συνεταιρίζονται με τη «Δήμητρα» και ο νεαρός Αλέξανδρος αναλαμβάνει την διεύθυνση του μακαρονοποιείου.

Το 1947 ο Αλέξανδρος με τον αδελφό του Γρηγόρη ιδρύουν μια μονάδα παραγωγής μακαρονιών στην Λεωφ. Κηφισού στην Αθήνα με την επωνυμία «ΒΕΖΑΚ» (Βιομηχανία Εκλεκτών Ζυμαρικών Αδελφών Κίκιζα).

Το 1954 ο Γρηγόρης Κίκιζας αποχωρεί και η εταιρεία περνάει ολοκληρωτικά στα χέρια του Αλέξανδρου, που της δίνει την επωνυμία «Μέλισσα», το σύμβολο της εργατικότητας

Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου της οικογενειακής ιστορίας αναφέρουν:« Η παραγωγή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού αποτελεί τη βασική δραστηριότητα της Μέλισσας, ενώ το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου, που έχει η εταιρεία στη Λάρισα, παράγει ετησίως περισσότερους από 50.000 τόνους ζυμαρικών, καθιστώντας τη βιομηχανία μία από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη. Η παρουσία της Μέλισσα – Κίκιζας, που έχει ενισχυθεί από την Atlanta SA, συμπληρώνεται από προϊόντα όπως αυτά της Primo Gusto, της Del Monte, καθώς και της πολυεθνικής Heinz»