Προγράμματα Εργασίας

«Πράσινο φως» για μειώσεις στις εισφορές 250.000 δικαιούχων - Ποιοι ευνοούνται

Αναλυτικοί πίνακες - Δικαιούχοι, κριτήρια, ποσά

Το «πράσινο φως» έλαβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές περίπου 250.000 μη μισθωτών, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν να διατυπώσουν την άποψη τους χθες (19/11) στη Βουλή, κατέληξε με την κοινή παραδοχή ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου, κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι ένα θετικό βήμα και μια ανάσα κυρίως για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το υπ. Εργασίας διευκρίνησε ότι τα ακριβή κριτήρια θα ανακοινωθούν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, παράλληλα με τον επαναπροσδιορισμό στις καταβολές των δικαιούχων.

Τα δεδομένα του νομοσχεδίου - Ποιοι ευνοούνται

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας, από 1/1/2019 υλοποιείται το μέτρο ασφαλιστικής ελάφρυνσης τουλάχιστον 250.000 μη μισθωτών.

Η υπ. Εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «από 1/1/2019, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια σύνταξη, από 20% που είναι σήμερα, θα μειωθεί στο 13,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ χαμηλότερο θα είναι για τους αγρότες, από το 18% στο 12%. Θα έχουν, δηλαδή, μία μείωση της εισφοράς για την κύρια σύνταξη της τάξης του 33%».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «δεύτερη επιπρόσθετη ελάφρυνση θα υπάρχει για τους επιστήμονες, δηλαδή, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ».

Συγκεκριμένα , η κ. Αχτσίογλου επεσήμανε ότι, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά, μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη:

  • Των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κατά 33,3%, δηλαδή από 20% σε 13,33%
  • Των αγροτών κατά 33,3%, σε 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019. (Για τους αγρότες υπήρχε ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2020 η εισφορά θα είναι 12,66%, το 2021 θα είναι 13% και το 2022 θα είναι 13,33%)
  • Για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται αναδρομικά από την 1/1/2017 στην ελάχιστη βάση υπολογισμού ανεξαρτήτως εισοδήματος και η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα

- Νέα εξέλιξη

Πρίν από λίγο (20/11) το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που προβλέπει μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Πατήστε το κουμπί «Δείτε το έγγραφο» για να διαβάσετε τους επίσημους πίνακες του υπουργείου Εργασίας.