Επιχειρείν

Τα "μυστικά" για επιτυχημένο franchise (οδηγός)

Προσέξτε τον ΦΠΑ και την υποχρέωση αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας πρώτων υλών

"Μετρούν" σημαντικά οι έγκαιρες οικονομικές προβλέψεις του λογιστή σας

Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα βασικά εργαλεία για να κάνετε μια επιτυχημένη επιλογή ενός συστήματος franchise. Το Workenter, σε συνεργασία με τον οικονομολόγο – σύμβουλο ανάπτυξης επιχειρήσεων κ. Παναγιώτη Δραγουμάνο, σας παρουσιάζει όλα τα μικρά και τα μεγάλα «μυστικά» γύρω από τον θαυμαστό κόσμο της δικαιοχρησίας. Διότι η κυριολεκτική έννοια του franchise συνδέεται με τη λέξη "προνόμιο".

Δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε, να ερευνήσετε και να αξιολογήσετε τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσετε; Σας παραθέτουμε τις «απαντήσεις». Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δραγουμάνος -ο οποίος ειδικεύεται στο franchise-, o παρακάτω οδηγός σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει την αξία των προβλέψεων που θα λάβετε από έναν επαγγελματία σύμβουλο επιχειρήσεων.

Έρευνα και αξιολόγηση υποψηφίων συστημάτων franchise

Επιτυχημένη έρευνα σημαίνει επιτυχημένη απόφαση που με την σειρά της αυξάνει δραστικά τις πιθανότητες επιτυχίας της επένδυσης. Ακολουθείστε τα παρακάτω tips:

 • Επισκεφτείτε σαν πελάτες πολλά καταστήματα διαφορετικών συστημάτων franchise παρατηρείστε τον τρόπο λειτουργίας τους και σημειώστε τα θετικά και τα αρνητικά που παρατηρείτε απαντώντας στην ερώτηση «πώς θα αισθανόμουν εάν εργαζόμουν σε αυτό το κατάστημα;»
 • Σημειώστε για κάθε σύστημα τις πραγματικές απαιτήσεις φόρτου εργασίας που απαιτεί από τον franchisee, όπως το ωράριο λειτουργίας, πόσες ημέρες την εβδομάδα είναι ανοικτό το κατάστημα κτλ. Είναι καλό να έχετε στο νου σας πως το κάθε σύστημα franchise έχει τις δικές του απαιτήσεις και δεν ταιριάζει σε όλους τους υποψήφιους franchisee.
 • Όταν αποφασίσετε πως «κλίνετε» σε κάποιο σύστημα franchise επισκεφτείτε καταστήματα του δικτύου σαν πελάτες διαφορετικές ώρες και ημέρες προκειμένου να σημειώσετε από τις αποδείξεις αγοράς (αριθμό απόδειξης) την επισκεψιμότητα ώστε να σχηματίσετε άποψη για τον πιθανό τζίρο που επιτυγχάνεται.
 • Στις συζητήσεις με τους συνεργάτες ή τους συμβούλους του franchisor ρωτήστε να σας πουν ξεκάθαρα τυχόν εξτρά χρεώσεις που απορρέουν από ειδικούς όρους της σύμβασης δικαιόχρησης όπως είναι η υποχρέωση αγοράς συγκεκριμένης ποσότητας πρώτων υλών κάθε μήνα ανεξάρτητα από τις πωλήσεις του καταστήματος.
 • Επισκεφτείτε καταστήματα των υποψηφίων συστημάτων franchise προκειμένου να συζητήσετε με τους ιδιοκτήτες τους και να ενημερωθείτε από πρώτο χέρι για την πραγματικότητα που βιώνουν.

Κατάρτιση προϋπολογισμού (πόσα χρήματα θα χρειαστείτε συνολικά)

 • Είναι σημαντικό να καταρτίσετε έναν πραγματικό προϋπολογισμό κόστους για το κάθε υποψήφιο σύστημα franchise ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανά να έχουν και οδυνηρή κατάληξη. Ακολούθως σας παραθέτουμε έναν πίνακα με όλα τα πιθανά κόστη που θα χρειαστεί να υπολογίσετε (πατήστε το κουμπί "Δείτε το έγγραφο" για να έχετε μια ρεαλιστική εικόνα εξοδολογίου).
 • Εξίσου πολύ σημαντικό είναι σε όλα τα κόστη να υπολογίσετε επιπλέον το κόστος του ΦΠΑ, διότι μπορεί όταν θα ανοίξει το κατάστημα να εκπέσει από τις πωλήσεις όμως, ήδη, θα τον πληρώνετε κάθε φορά που θα εξοφλείτε κάποιο κόστος και δεν μιλάμε για ευκαταφρόνητο ποσό, αφού στις περισσότερες κατηγορίες υλικών εξοπλισμού, μηχανημάτων κτλ ή υπηρεσιών είναι 24% επιπλέον της τιμής αγοράς.
 • Συνεννοηθείτε με τον λογιστή σας για το πως θα οργανώσετε το «κόψιμο» των τιμολογίων των προμηθευτών.
 • Ρωτήστε τους συνεργάτες ή τους συμβούλους του franchisor εάν στις τιμές που σας αναφέρουν έχει συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ και προετοιμάστε το ταμειακό σας απόθεμα ανάλογα.
 • Φροντίστε να υπολογίσετε όλα τα έξοδα, τρέχοντα και μη, που θα χρειαστούν μέχρι το άνοιγμα όταν και θα αρχίσει το κατάστημα να παράγει πωλήσεις άρα έσοδα.

Τι κάνετε μετά την υπογραφή της σύμβασης δικαιόχρησης

 • Θυμηθείτε πως μια πιθανή αποτυχία θα έχει άσχημες επιπτώσεις κυρίως για εσάς. Γι΄αυτό φροντίστε για την όσο καλύτερη εκπαίδευση σας, τηρώντας απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εκπαίδευσης του franchisor.
 • Απαιτείστε το ίδιο και από το προσωπικό σας.
 • Ακολουθείτε όλες τις συμβουλές και τις οδηγίες του franchisor και των συνεργατών του και μην προσπαθήσετε να ανακαλύψετε την «Αμερική» το έχει κάνει ήδη ο ίδιος για εσάς.
 • Συζητείστε με άλλους franchisee του δικτύου ώστε να αποκομίσετε σημαντικές γνώσεις.
 • Να θυμάστε πάντα πως ως franchisee σε ένα σύστημα franchise αποτελείτε κομμάτι ενός ευρύτερου συνόλου, στο οποίο υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρείτε, όχι απλά για να τους τηρείτε αλλά διότι έχει αποδειχθεί πως αυτό θα σας οδηγήσει στην επιτυχία και θα σας κάνει να κερδίσετε περισσότερα χρήματα. Γι΄αυτό άλλωστε δεν επιλέξατε το franchise;