Εκτινάχθηκε το χρέος του ΕΦΚΑ
Το 2021 «έκλεισε» στα 41 δισ. ευρώ!
Στο αστρονομικό ποσό των 41 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το χρέος του ΕΦΚΑ που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο του ΚΕΑΟ!
Πρόκειται για αύξηση που ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ, αφού ένα τρίμηνο νωρίτερα, είχε καταγραφεί στα 38,77 δισ. ευρώ.
Η έκρηξη του χρέους από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, οφείλεται κυρίως στην περίοδο της πανδημίας, που προκάλεσε ένα παρατεταμένο «πάγωμα» πληρωμών, αλλά και σε παλαιότερες οφειλές που δεν είχαν εντοπιστεί και τώρα κατέστη εφικτό να ενταχθούν στο ΚΕΑΟ.
Που οφείλεται η αύξηση του χρέους
Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, η αύξησή του οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην προσθήκη ενός μέρους από το χρέος που δημιουργήθηκε στη διετία της πανδημίας.
Μετά τις διαδοχικές παρατάσεις που είχαν δοθεί, άρχισε το προηγούμενο τρίμηνο και συνεχίζεται ακόμα, η ένταξη του χρέους στο μητρώο του ΚΕΑΟ, ενώ βρίσκεται σε ισχύ και η σχετική ρύθμιση, με δικαίωμα αποπληρωμής σε έως 72 δόσεις.
Υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ το χρέος που προστέθηκε από τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους), που δεν κατέβαλαν εισφορές κατά το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Νοέμβριο του 2021, υπολογίστηκε ότι δεν κατέβαλαν εισφορές περισσότεροι από 500.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι. Μάλιστα, μόνο για τον συγκεκριμένο μήνα, το χρέος που δημιουργήθηκε προς την Κοινωνική Ασφάλιση, ανήλθε στα 125 εκατ. ευρώ.
Άλλα 500 εκατ. ευρώ είναι η πρόσθετη οφειλή που επιβάρυνε το ΚΕΑΟ, από την αλλαγή που συντελέστηκε στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Μια διαδικασία που άλλαξε δια νόμου (ν.4670/20) το 2020, αλλά τα όποια προβλήματα άρχισαν να διαπιστώνονται έναν χρόνο μετά.
Υπενθυμίζεται ότι έως τότε, οι ασφαλιστικές εισφορές που επιβάρυναν τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους προέκυπταν ως ποσοστό του εισοδήματός του, ενώ από το 2020 και μετά, δημιουργήθηκαν συγκεκριμένες ασφαλιστικές κατηγορίες για να επιλέξει ο ενδιαφερόμενος.
Τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ της αύξησης του χρέους, προέκυψαν από την επιβολή πρόσθετων τόκων και προσαυξήσεων, όπως γίνεται κάθε τρίμηνο.