ΔΥΠΑ: Μπήκε στο e-services το μπόνους 300 ευρώ σε ανέργους - Αναλυτικές οδηγίες
Πώς θα φτιάξετε το Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο MyDYPAlive
Ξεκίνησε από τη ΔΥΠΑ η υποβολή αίτησης για το μπόνους της παροχής ύψους 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.
Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος από σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που δικαιούνται την παροχή. Η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ περιλαμβάνεται μέσα στο e-services των δικαιούχων.
Αναλυτικές οδηγίες
Οδηγίες για το «μπόνους» των 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης παρέχει η ΔΥΠΑ για την πλατφόρμα εφάπαξ χρηματικής παροχής ύψους 300 ευρώ που θα καταβάλει σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).
Στόχος της νέας ενίσχυσης, που θεσμοθετήθηκε μέσω του νόμου «Δουλειές Ξανά», είναι η ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων με σκοπό τη δημιουργία ενός επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν άμεσα σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους (π.χ. επαγγελματική κατάρτιση) και εύρεσης εργασίας.
Διαβάστε επίσης: Επίδομα ανεργίας: Μπόνους μόνο σε όσους βρουν δουλειά… 8ωρο!
Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:
- Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ
- Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:
- Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
- Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
- Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.
Έτσι θα φτιάξετε το Ατομικό Σχέδιο Δράσης στο MyDYPAlive
Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και θα επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ ώστε να μετατραπεί αυτόματα σε Ψηφιακό ΑΣΔ.
Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.
Για να κλείσουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης, οι άνεργοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/ex-apostaseos-exuperetese-politon/exuperetese-me-telediaskepse-apo-ton-organismo-apaskholeses-ergatikou-dunamikou-oaed
Για να κλείσουν ραντεβού δια ζώσης, οι άνεργοι θα πρέπει είτε να στείλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (email) στο ΚΠΑ2 είτε να τηλεφωνήσουν στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Για να βρείτε το ΚΠΑ2 στο οποίο ανήκετε με βάση την κατοικία σας, καθώς και το αντίστοιχο email, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/poy-aniko
Κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myDYPAlive για να εξυπηρετηθείτε από εξειδικευμένο υπάλληλο τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να ωφεληθείτε από παρεχόμενες υπηρεσίες προς εγγεγραμμένους ανέργους και επιχειρήσεις.
Παρέχονται:
Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς εγγεγραμμένους ανέργους
Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις
Συμβουλευτικές υπηρεσίες από το δίκτυο EURES
Διόρθωση στοιχείων μητρώου της ΔΥΠΑ
Για να κλείσετε το ψηφιακό σας ραντεβού θα χρειαστεί να καταχωρίσετε:
- το ονοματεπώνυμο σας
- την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email)
- τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
- τη διεύθυνση σας
Σημειώστε πως το ραντεβού μπορεί να το κλείσει και κάποιος άλλος για εσάς. Στην τηλεδιάσκεψη όμως θα πρέπει να είστε εσείς.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα σας ζητηθεί η επίδειξη εγγράφων ταυτοποίησης σας, ανάλογα την περίπτωση (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο, άδεια παραμονής, καταστατικό εταιρείας κλπ).
Επιπλέον, σε κάποιες από τις παραπάνω διαδικασίες παρέχεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης με διερμηνεία σε άλλες γλώσσες ή / και στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Στις περιπτώσεις που πραγματοποιείται ραντεβού, ο αναζητών εργασία έχει τη δυνατότητα τροποποίησης της ημερομηνίας του ραντεβού μέχρι δύο (2) φορές εντός του ως άνω χρονικού διαστήματος. Το ως άνω ραντεβού δύναται να πραγματοποιηθεί είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης «myDYPAlive» που είναι προσβάσιμη από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ- gov.gr), είτε εν γένει με κάθε διαθέσιμο μέσο ή τρόπο, που καθορίζεται από τον εργασιακό σύμβουλο σε συνεργασία με τον αναζητούντα εργασία
Πότε προβλέπεται διαγραφή ανέργων από το Μητρώο
Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο συνεπάγεται αμοιβαίες υποχρεώσεις για την ΔΥΠΑ και τους εγγεγραμμένους σε αυτό. Η μεν ΔΥΠΑ καταβάλλει τα επιδόματα που δικαιούνται, προτείνει θέσεις εργασίας και προγράμματα κατάρτισης, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, συνδράμει στη σύνταξη του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, κ.α., ο δε εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο οφείλει να αναζητά ενεργά εργασία, να συμμετέχει στα προγράμματα κατάρτισης που του υποδεικνύει η ΔΥΠΑ, να αποδέχεται τις θέσεις εργασίας που του προτείνονται και να συνεργάζεται με τον εργασιακό σύμβουλο.
Σύμφωνα με τον νόμο, η άρνηση τριών κατάλληλων θέσεων εργασίας (ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία) συνεπάγεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια , ενώ η άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης συνεπάγεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για έξι μήνες, παράλληλα με τη διακοπή καταβολής παροχών και για τις δύο περιπτώσεις.