Απολογία Μητσοτάκη στη Βουλή για τις φωτιές - Φταίει η κλιματική κρίση και το... πυρονέφος της νύχτας
Ρεσιτάλ αποποίησης ευθυνών από τον πρωθυπουργό που τα έριξε όλα στην κλιματική κρίση.
«Για όλα φταίει πρωτίστως η κλιματική κρίση, δευτερευόντως η ατομική ευθύνη και έπειτα εμείς». Αυτή θα μπορούσε να είναι η σύνοψη της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φονικές φωτιές που μαίνονται επί εβδομάδες στην επικράτεια, τη στιγμή που 13η ημέρα μαίνεται η πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ολοένα και πιο απειλητική για τους πάντες», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, αφού προηγουμένως ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα που απουσιάζει από τη συζήτηση στη Βουλή λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού.
«Κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε περισσότερα σε μία πρωτόγνωρη εποχή, είπε φέρνοντας ως παράδειγμα τις καταστροφικές φωτιές στη Χαβάη, την Τενερίφη και τον Καναδά. Όλος ο μεσογειακός Νότος επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα της νέας κλιματικής κρίσης, η οποία είναι εδώ» συμπλήρωσε σε μια ακόμη προσπάθεια να περάσει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων της κοινωνίας για την κυβερνητική ανταπόκριση στις πυρκαγιές.
«Οι ζημιές είναι σημαντικές. Θα ξεπεράσουμε τα 1,5 εκ στρέμματα καμένα. Η πυρκαγιά του Έβρου χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη της Ευρώπης» συνέχισε και είπε ακόμη: «Ο καταμερισμός των δυνάμεων δημιουργεί προβλήματα ώστε να μην μπορούμε να τις ρίξουμε όλες σε μία μεγάλη φωτιά. Οι βροχές τελικά ήταν κατάρα γιατί συνετέλεσαν στη γρήγορη ανάφλεξη πολλών χόρτων. Ας είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις των απωλειών. Οι εκτιμήσεις αφορούν τη συνολική περίμετρο της φωτιάς, πράγματι στον Έβρο έχουν ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα. Όταν θα κάνουμε την πλήρη αποτίμηση ελπίζουμε ότι θα βρούμε άκαυστα κομμάτια μέσα στις περιοχές που πέρασε η φωτιά».
Έκανε μάλιστα αναφορά στα… όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, αναφερόμενος με ευρηματικό ύφος στο «πυρονέφος της νύχτας» και λέγοντας:
«Υπάρχουν όρια στη διαχείριση της φωτιάς στο πεδίο. Υπάρχουν φωτιές που καμία αντιπυρική ζώνη δεν μπορεί να σταματήσει. Στην Αλεξανδρούπολη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Θα μελετάται για πολλά χρόνια». Η φωτιά στον Έβρο έκαψε σε πέντε ώρες όσο έκαψε το 2021 σε πέντε ημέρες. Διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη όλο και πιο άνιση. Αλλά τη μάχη δεν την θεωρούμε χαμένη. Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος. Σήμερα το κράτος είναι παρόν αμέσως και παντού, αλλά η φωτιά επιμένει. Το νερό που ρίχνουν τα εναέρια συχνά εξατμίζεται πριν φτάσει στον στόχο».
Διαβάστε επίσης: