Ακίνητα: Άνοδος έως 39,82% – Πού οι ζητούμενες τιμές ξεπερνούν τα 7.600 ευρώ/τ.μ.
Η αγορά ακινήτων ανεβάζει ταχύτητα, με τις ζητούμενες τιμές πώλησης να καταγράφουν νέα άνοδο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια. Παράλληλα, το ενδιαφέρον μετακινείται σταδιακά προς παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές, δημιουργώντας νέα δεδομένα για αγοραστές και επενδυτές.
Τα στοιχεία αγγελιών για τον Ιούλιο του 2026 καλύπτουν συνολικά 189 περιοχές: 98 στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη και 54 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται στα 2.661 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η μέση ετήσια αύξηση φτάνει το 7,2%.
Ωστόσο, πίσω από τον γενικό μέσο όρο κρύβονται μεγάλες αποκλίσεις. Σε ορισμένες περιοχές οι ετήσιες αυξήσεις πλησιάζουν το 40%, ενώ στις ακριβότερες ζώνες οι τιμές ξεπερνούν τα 7.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Πώς κινούνται οι τιμές σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια
Η Αττική παραμένει η ακριβότερη και πιο ώριμη αγορά. Η μέση ζητούμενη τιμή φτάνει τα 3.138 ευρώ/τ.μ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,36%.
Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη εμφανίζει εντονότερο ρυθμό ανόδου. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 2.187 ευρώ/τ.μ., με τη μεταβολή να αγγίζει το 9,88%.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μέση ζητούμενη τιμή φτάνει τα 2.120 ευρώ/τ.μ. και η ετήσια αύξηση το 6,88%. Παρόλα αυτά, δημοφιλείς νησιωτικοί και παραθαλάσσιοι προορισμοί κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
| Αγορά | Μέση ζητούμενη τιμή | Ετήσια μεταβολή |
|---|---|---|
| Αττική | 3.138 ευρώ/τ.μ. | +6,36% |
| Θεσσαλονίκη | 2.187 ευρώ/τ.μ. | +9,88% |
| Υπόλοιπη Ελλάδα | 2.120 ευρώ/τ.μ. | +6,88% |
| Σύνολο 189 περιοχών | 2.661 ευρώ/τ.μ. | +7,20% |
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τέσσερις από τις πέντε υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις της έρευνας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρεντίνα, όπου η ετήσια μεταβολή φτάνει το 39,82%.
Ακολουθούν οι Λαχανόκηποι με 38,4%, οι Λαχανόκηποι Μενεμένης με 37,15% και η Ξηροκρήνη με 36,14%. Την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η Σταυρούπολη με άνοδο 22,48%.
| Περιοχή | Ζητούμενη τιμή | Ετήσια αύξηση |
| Ρεντίνα | 2.328 ευρώ/τ.μ. | +39,82% |
| Λαχανόκηποι | 2.357 ευρώ/τ.μ. | +38,40% |
| Λαχανόκηποι Μενεμένης | 1.547 ευρώ/τ.μ. | +37,15% |
| Ξηροκρήνη | 1.797 ευρώ/τ.μ. | +36,14% |
| Σταυρούπολη | 1.716 ευρώ/τ.μ. | +22,48% |
Οι μεγάλες ποσοστιαίες μεταβολές χρειάζονται, πάντως, προσεκτική ανάγνωση. Σε περιοχές με περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων αγγελιών, η αλλαγή στο είδος και στην ποιότητα των ακινήτων που προσφέρονται μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον ετήσιο δείκτη.
Αττική: Η Βουλιαγμένη παραμένει στην κορυφή
Στην Αττική, η Βουλιαγμένη διατηρεί την πρώτη θέση με 7.622 ευρώ/τ.μ. Ακριβώς πίσω της βρίσκεται η Κάτω Γλυφάδα με 6.466 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Βούλα, το Σύνταγμα και το Ελληνικό.
Η εικόνα επιβεβαιώνει την ισχυρή παρουσία των νοτίων προαστίων. Η περιορισμένη προσφορά, η εγγύτητα στη θάλασσα και οι νέες επενδύσεις διατηρούν την Αθηναϊκή Ριβιέρα στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Οι 5 υψηλότερες ζητούμενες τιμές στην Αττική
| Περιοχή | Τιμή Ιουλίου 2026 | Ετήσια μεταβολή |
| Βουλιαγμένη | 7.622 ευρώ/τ.μ. | +2,25% |
| Κάτω Γλυφάδα | 6.466 ευρώ/τ.μ. | +2,36% |
| Βούλα | 6.129 ευρώ/τ.μ. | +4,11% |
| Σύνταγμα | 5.953 ευρώ/τ.μ. | +10,45% |
| Ελληνικό | 5.629 ευρώ/τ.μ. | +5,93% |
Παράλληλα, άλλες περιοχές ξεχωρίζουν όχι για το ύψος των τιμών τους, αλλά για την ταχύτητα της ανόδου. Το Κάτω Αιγάλεω – Εσταυρωμένου καταγράφει αύξηση 21,71%, η Ακαδημία 21,18% και η Πλατεία Κλαυθμώνος 20,82%.
Επομένως, η ζήτηση δεν περιορίζεται πλέον στις παραδοσιακά ακριβές συνοικίες. Οι αγοραστές εξετάζουν γειτονιές με πρόσβαση στο Μετρό, μικρότερες αρχικές αξίες και δυνατότητες μελλοντικής υπεραξίας.
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος κρατά τα πρωτεία
Ο Λευκός Πύργος παραμένει η ακριβότερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τη ζητούμενη τιμή να φτάνει τα 3.950 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν η Καλαμαριά και το Ιστορικό Κέντρο, επιβεβαιώνοντας ότι η θάλασσα και η κεντρική τοποθεσία εξακολουθούν να καθορίζουν τις αξίες.
Εντούτοις, το Ιστορικό Κέντρο παρουσιάζει ετήσια υποχώρηση 3,53%. Η συγκεκριμένη μεταβολή δείχνει ότι ακόμη και οι ισχυρές αγορές μπορούν να εμφανίσουν περιόδους διόρθωσης.
Οι 5 υψηλότερες ζητούμενες τιμές στη Θεσσαλονίκη
| Περιοχή | Τιμή Ιουλίου 2026 | Ετήσια μεταβολή |
| Λευκός Πύργος | 3.950 ευρώ/τ.μ. | +6,01% |
| Καλαμαριά | 3.089 ευρώ/τ.μ. | +7,78% |
| Ιστορικό Κέντρο | 3.058 ευρώ/τ.μ. | -3,53% |
| Πυλαία | 2.864 ευρώ/τ.μ. | +6,43% |
| Νέα Παραλία – Ανάληψη – Μπότσαρη | 2.733 ευρώ/τ.μ. | +3,37% |
Ταυτόχρονα, η έντονη άνοδος σε Ρεντίνα, Λαχανόκηπους και Ξηροκρήνη φανερώνει ότι η αγορά διευρύνεται πέρα από τις κλασικές ακριβές ζώνες. Οι χαμηλότερες αρχικές τιμές στρέφουν περισσότερους ενδιαφερόμενους προς συνοικίες που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν εκτός επενδυτικού χάρτη.
Περιφέρεια: Μύκονος και Πάρος οδηγούν την κούρσα
Η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη ζητούμενη τιμή στην Περιφέρεια και τη δεύτερη υψηλότερη σε ολόκληρη την έρευνα, πίσω μόνο από τη Βουλιαγμένη. Η τιμή στο νησί φτάνει τα 7.608 ευρώ/τ.μ., αν και η ετήσια άνοδος περιορίζεται στο 0,33%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πάρος με 5.639 ευρώ/τ.μ. και ακολουθεί η Σαντορίνη με 4.546 ευρώ/τ.μ. Η Σαντορίνη, ωστόσο, καταγράφει πτώση 5,49%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των ακριβότερων προορισμών.
Οι 5 υψηλότερες ζητούμενες τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα
| Περιοχή | Τιμή Ιουλίου 2026 | Ετήσια μεταβολή |
| Μύκονος | 7.608 ευρώ/τ.μ. | +0,33% |
| Πάρος | 5.639 ευρώ/τ.μ. | +6,26% |
| Σαντορίνη | 4.546 ευρώ/τ.μ. | -5,49% |
| Άγιος Νικόλαος Λασιθίου | 4.049 ευρώ/τ.μ. | +3,32% |
| Λευκάδα | 3.866 ευρώ/τ.μ. | +4,49% |
Εκτός από τις Κυκλάδες, ισχυρές τιμές εμφανίζει και η Κρήτη. Ο Άγιος Νικόλαος φτάνει τα 4.049 ευρώ/τ.μ., ενώ τα Χανιά διαμορφώνονται στα 3.641 ευρώ/τ.μ.
Οι παραθαλάσσιες περιοχές αλλάζουν τον χάρτη
Το καλοκαίρι ενίσχυσε το ενδιαφέρον για κατοικίες κοντά στη θάλασσα. Το Τολό – Ασίνη σημειώνει ετήσια αύξηση 19,98%, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 15,58%, η Καβάλα με 15,10% και ο Βόλος με 15%.
Επιπλέον, η Ρόδος καταγράφει άνοδο 14,81%, η Χαλκίδα 14,03% και η Κέρκυρα 12,48%. Έτσι, η Περιφέρεια αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, καθώς συνδυάζει τουριστική ζήτηση, επενδυτικό ενδιαφέρον και –σε αρκετές περιπτώσεις– χαμηλότερες τιμές από την Αθήνα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι αγοραστές
Οι παραπάνω τιμές προέρχονται από αγγελίες και αποτυπώνουν τις απαιτήσεις των πωλητών. Συνεπώς, δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τα ποσά στα οποία ολοκληρώνονται οι αγοραπωλησίες.
Πριν προχωρήσει κάποιος σε αγορά, χρειάζεται να εξετάσει:
- την πραγματική κατάσταση και την ηλικία του ακινήτου,
- το κόστος ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης,
- τις πρόσφατες συναλλαγές στην ίδια γειτονιά,
- τις συγκοινωνίες και τα έργα υποδομής,
- τη δυνατότητα μακροχρόνιας ή τουριστικής αξιοποίησης,
- καθώς και τα συνολικά έξοδα μεταβίβασης.
- 21 λεπτά πριν Ρυθμίσεις δανείων από τους servicers – Ανάσα για στεγαστικά και μικρές επιχειρήσεις
- 51 λεπτά πριν ΑΣΕΠ: Αιτήσεις έως τη Δευτέρα (31/8) για νέες προσλήψεις
- 1 ώρα πριν Συντάξεις: Έρχονται έξι μεγάλες αλλαγές με αυξήσεις από το 2027 – Τέλος στην προσωπική διαφορά, αλλαγές σε ΕΑΣ και επικουρικές







