Έρχονται «καμπάνες» μέσω TAXISNET: Ποιοι επαγγελματίες κινδυνεύουν με πρόστιμα

Χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ελέγχθηκαν επιτόπου από κλιμάκια της ΑΑΔΕ κατά την περίοδο 2022-2025 και εντοπίστηκαν με παραβάσεις για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, αναμένεται να λάβουν έως το τέλος του έτους τα σχετικά ειδοποιητήρια προστίμων μέσω TAXISNET.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης έχουν λάβει εντολή να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική έκδοση και κοινοποίηση των Πράξεων Επιβολής Προστίμων προς τους φορολογούμενους που διαπιστώθηκε ότι υπέπεσαν σε παραβάσεις.
Ποιους αφορούν τα πρόστιμα
Τα πρόστιμα αφορούν επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους, μετά από ελέγχους της ΔΟΥ και των Υπηρεσιών Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, εντοπίστηκαν περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η διαδικασία έκδοσης και κοινοποίησης των εκκρεμών προστίμων θα ολοκληρωθεί σταδιακά, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ
Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2026 θα πρέπει να έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί το 80% των εκκρεμών Πράξεων Επιβολής Προστίμων που αφορούν επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους των ετών 2022, 2023 και 2024.
Παράλληλα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 θα πρέπει να έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί το 70% των εκκρεμών πράξεων που αφορούν ελέγχους του έτους 2025.
Πόσο είναι τα πρόστιμα
Με βάση τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τα πρόστιμα για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικής υπολογίζονται στο 50% του ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς.
Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για φορολογούμενους που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα. Για όσους τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
Σε περιπτώσεις όπου οι συναλλαγές για τις οποίες δεν εκδόθηκαν αποδείξεις απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ ανά έλεγχο για υπόχρεους με απλογραφικά βιβλία και σε 1.000 ευρώ ανά έλεγχο για υπόχρεους με διπλογραφικά βιβλία.
- Μόλις τώρα Παράταση για τους νέους ΚΑΔ – Μέχρι πότε οι διορθώσεις χωρίς πρόστιμο
- 8 λεπτά πριν Ευρωπαϊκό Σχολείο MOL: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα συνεντεύξεων για τις θέσεις ΠΕ08
- 10 λεπτά πριν Φρίκη στη Ρόδο: Έκοψε την καρωτίδα του φίλου του με το μαχαίρι που καθάριζε πατάτες!

















