Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: Ο ΙΣΑ ζητά άμεση πληρωμή των γιατρών

Την έντονη ανησυχία του για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των ιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια να δώσει άμεσα λύση στο ζήτημα.
Με επίσημη επιστολή προς τη Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ, Όλγα Μπαλαούρα, ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι δεκάδες γιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραμένουν απλήρωτοι για υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφέρει, παρά το γεγονός ότι συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση μιας σημαντικής δράσης δημόσιας υγείας.
Γιατί διαμαρτύρεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο Σύλλογος έχει δεχθεί σειρά αναφορών και καταγγελιών από μέλη του, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και Κέντρα Υγείας που υπάγονται στην 1η ΥΠΕ.
Όπως αναφέρεται, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή αμοιβών για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, παρότι οι γιατροί παρέχουν το έργο τους από τον Αύγουστο του 2025. Η καθυστέρηση, που πλέον ξεπερνά τους δέκα μήνες, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα και δημιουργεί ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος αποζημίωσης.
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αποζημιώσεις
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει ότι οι ιδιώτες γιατροί που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα αποζημιώνονται εντός περίπου δύο μηνών για τις ίδιες ακριβώς ιατρικές πράξεις.
Αντίθετα, οι γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω των δημόσιων δομών υγείας εξακολουθούν να αναμένουν την εξόφληση των δεδουλευμένων τους, γεγονός που, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης και υπονομεύει τη στήριξη των προγραμμάτων πρόληψης.
Αίτημα για άμεση εξόφληση και εξηγήσεις
Ο Σύλλογος καλεί τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλόμενων ποσών, ενώ παράλληλα ζητά επίσημη ενημέρωση για τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτή τη μακροχρόνια εκκρεμότητα.
Παράλληλα, θέτει στο τραπέζι το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των διοικητικών διαδικασιών που ακολουθούνται για την αποζημίωση των επαγγελματιών υγείας που συμμετέχουν σε εθνικά προγράμματα πρόληψης.
Πατούλης: «Οι γιατροί δεν μπορεί να παραμένουν απλήρωτοι»
Θέση για το θέμα πήρε και ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι οι γιατροί που στηρίζουν έμπρακτα τις δράσεις πρόληψης και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες δεν μπορεί να παραμένουν απλήρωτοι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε, η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει με συνέπεια και σεβασμό το ιατρικό προσωπικό που συμβάλλει στην επιτυχία κρίσιμων προγραμμάτων δημόσιας υγείας, ενώ ζήτησε όχι μόνο την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλά και τη δημιουργία σταθερών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την έγκαιρη αποζημίωση των γιατρών χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
- 2 λεπτά πριν Πού θα βρέξει σήμερα – Οι περιοχές με μπόρες και καταιγίδες
- 5 λεπτά πριν Προσφορά του ΣΦΕΕ στις δομές πρόνοιας της Λευκάδας
- 13 λεπτά πριν Τηλεθεάσεις 3/6/2026: Το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός κατέκτησε την κορυφή στο δυναμικό κοινό

















