Δικαστήρια: Την Άνοιξη γραπτός διαγωνισμός για μόνιμους γραμματείς ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης -το οποίο ως εκ της θέσεώς του- είναι επιφορτισμένο με τη γενική διοίκηση ολόκληρου του υπουργείου αποκάλυψε προ ολίγου στο workenter.gr ότι την Άνοιξη η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα διεξάγει γραπτό διαγωνισμό για την επιλογή μονίμων γραμματέων στα δικαστήρια όλης της χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα διατεθούν θέσεις για υποψηφίους βαθμίδων Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ). “Την Άνοιξη θα γίνει ο διαγωνισμός, όπως γίνεται κάθε χρόνο” ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος με το οποίο συνομιλήσαμε.

Δικαστήρια: Αριθμός θέσεων και κατανομή
Αυτή τη στιγμή δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των θέσεων. Εικάζεται ότι θα διατεθούν πάνω από 200 θέσεις και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο λόγος που δεν έχει “κλειδώσει” ακόμα ο τελικός αριθμός θέσεων είναι ότι δεν έχουν “καθαρογραφεί” οι ανάγκες των δικαστηρίων.
Αυτό θα συμβεί το αμέσως προσεχές διάστημα και μετά οι θέσεις θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο της προκήρυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην νέα προκήρυξη εντάσσονται σχεδόν όλα τα δικαστήρια της χώρας.
Το workenter.gr -με βάση τον προγραμματισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης- καταγράφει τα δικαστήρια που αναμένεται να ενταχθούν στην νέα προκήρυξη.
- Συμβούλιο της Επικρατείας
- Πρωτοδικεία
- Πταισματοδικεία
- Διοικητικά Εφετεία
- Ειρηνοδικεία
- Εισαγγελίες Εφετών
- Εισαγγελίες Πρωτοδικών
Η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων που θα διατεθούν θα είναι για πτυχιούχους ΑΕΙ και για αποφοίτους Λυκείου. Οι απόφοιτοι ΤΕΙ –με τα μέχρι τώρα δεδομένα– φαίνεται να λαμβάνουν μικρότερο αριθμό θέσεων.
Σε ποιες περιοχές οι μόνιμες προσλήψεις γραμματέων;
Με βάση τον προγραμματισμό του υπ. Δικαιοσύνης θέσεις για υποψηφίους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ θα διατεθούν σε:
- Αθήνα
- Ιωάννινα
- Κομοτηνή
- Τρίπολη
- Αλεξανδρούπολη
- Θεσσαλονίκη
- Κέρκυρα
- Βόλος
- Γιαννιτσά
- Δράμα
- Ζάκυνθος
- Θάσος
- Θήβα
- Ικαρία
- Καλλιθέα (Αττική)
- Κάλυμνος
- Καστοριά
- Κατερίνη
- Κιλκίς
- Κόρινθος
- Κύθηρα
- Κως
- Λαμία
- Μυτιλήνη
- Λακωνία
- Νεμέα
- Πάτρα
- Πολύγυρος
- Σιντική
- Φλώρινα
- Χαλκίδα
- Βόρειο Αιγαίο
- Γύθειο
- Λάρισα
- Ναύπλιο
- Σάμος
- Σπάρτη
- Καλαμάτα
- Λασίθι
- Ξάνθη
- Ρόδος
Δικαστήρια: Πότε οι γραπτές εξετάσεις
Το χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να ακολουθήσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών είναι το ακόλουθο:
- Έκδοση προκήρυξης (πιθανότητα πριν από το Πάσχα ή αμέσως μετά)
- Διενέργεια γραπτών εξετάσεων στην έδρα της ΕΣΔΙ στη Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά), κατά πάσα πιθανότητα εντός Μαϊου

Προετοιμασία με το workenter.gr και την “Επίγνωση”
Πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας είχε το ερευνητικό – εκπαιδευτικό κέντρο “Επίγνωσις“, το οποίο συμπράττει με το workenter.gr, στους δύο προηγούμενους αντίστοιχους γραπτούς διαγωνισμούς της ΕΣΔΙ.
Επιτυχόντες υποψήφιοι προηγούμενων διαγωνισμών ΕΣΔΙ έγραψαν προς την “Επίγνωση”:

Αν θέλετε και εσείς να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας για τον επικείμενο γραπτό διαγωνισμό της ΕΣΔΙ στείλτε email στο [email protected], γράψτε στο θέμα “ΓΡΑΠΤΟΣ ΕΣΔΙ” και μέσα στο κείμενο του μηνύματος ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και βαθμίδα εκπαίδευσης (ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ).
Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε στα τήλεφωνα:
- 211 9555 099
- 211 9555 025
- 211 9555 050
- 690 8532 556 (από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ)
Υ.Γ.: Το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης (με το… ιστορικό επίθετο) όχι μόνο ήταν στο γραφείο του, σήμερα 2 Ιανουαρίου 2025, αλλά απάντησε στο σταθερό τηλέφωνο. Στις επάλξεις παρά την εορταστική ραστώνη.
- 1 λεπτό πριν Ακαθάριστα οικόπεδα 2026: Λήγει στις 15 Ιουνίου η προθεσμία – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 2.000 ευρώ
- 5 λεπτά πριν Νέα Γραμμή 5 στο Μετρό της Αθήνας: Πότε ξεκινά και ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί
- 14 λεπτά πριν Καλάβρυτα: Πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο και κατέληξε ο ίδιος

















