Σαμαράς – Μητσοτάκης: Στις βραχονησίδες του Αιγαίου ο πραγματικός λόγος της «σύγκρουσης»
«Βολές» της πλευράς Σαμαρά και κατά Γεραπετρίτη
Στις βραχονησίδες του Αιγαίου βρίσκεται ο πραγματικός λόγος της σύγκρουσης των πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που είχε τεθεί πρόσφατα σε διαβούλευση προέβλεπε, μεταξύ άλλων, «απαγόρευση τουριστικής ανάπτυξης σε ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων ακατοίκητων νησιών και βραχονησίδων άνευ υποδομών οικονομικής δραστηριότητας».
Σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Οκτωβρίου 2024, εξηγούσαν ότι «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ανυπαρξία οικονομικής δραστηριότητας σε νησί ή μικρονησίδα, συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων του σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα».
Οι “βολές” κατά Γεραπετρίτη
Πηγές προσκείμενες στον Αντώνη Σαμαρά σχολίαζαν χθες (23/10) «ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια ‘σύμφωνα φιλίας’ και υποκλίσεις».
Η λέξη «υποκλίσεις» προφανώς και φωτογράφιζε την υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη προς τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν όταν αυτός εισερχόταν τον Δεκέμβριο του 2023 στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας μας.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στην ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου, και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης έριξε την ευθύνη στους συναδέλφους του υπουργούς, Κεφαλογιάννη και Σκυλακάκη, για διατάξεις στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, που προβλέπουν πως ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες απαγορεύεται να έχουν οικονομική – τουριστική δραστηριότητα, ζημιώνοντας τα συμφέροντα της χώρας όπως αυτά απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας».
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει λάβει ήδη το μήνυμα, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την πλευρά Σαμαρά. «Οι διατάξεις για τα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες θα επανεξεταστούν», φέρεται να είπε ο κ. Γεραπετρίτης για το εν λόγω νομοσχέδιο, σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε κλειστή συνεδρίαση στη Βουλή.