Κρήτη: Καρκινογόνα φυτοφάρμακα σε παιδιά και μητέρες
Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Επικίνδυνες τοξικές ουσίες βρέθηκαν σε αυξημένες ποσότητες για την υγεία των παιδιών και τις μητέρες τους στο αίμα τους, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ευρώπης, λόγω της χρήσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στην χώρα μας, όπως τα οργανοχλωριωμένα παρασιτοκτόνα με γνωστότερα το DDT και DDE, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών.
Τα φυτοφάρμακα αυτά κυκλοφορούν παράνομα στην ελληνική αγορά ξεφεύγοντας από τους μηχανισμούς ελέγχου.
Η διαπίστωση αυτή έγινε μετά από πολύχρονη συστηματική έρευνα που πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η ομάδα του Ομότιμου Καθηγητή Χημείας και πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος, Ευρυπίδη Στεφάνου.
Καρκινογόνα φυτοφάρμακα: Τα στοιχεία της έρευνας
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη με επίκεντρο το Ηράκλειο, είναι η μοναδική στην Ελλάδα, ενώ έχει δημιουργηθεί και Βιοτράπεζα των εν λόγω δεδομένων με περισσότερα από οκτώ χιλιάδες δείγματα.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης, έγινε έρευνα σε 1500 ζεύγη μητέρας-παιδιού, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τους πρώτους μήνες ζωής, 18 μηνών, 4 ετών, 6 ετών 11 και 15 ετών.
Αναλύθηκαν 947 δείγματα στα οποία βρέθηκαν υψηλά ποσοστά DDE στα παιδιά ηλικίας 6,5 ετών της Κρήτης συγκριτικά με συνομήλικα παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα της επικίνδυνης ουσίας DDE, ανιχνεύθηκαν στα παιδιά των 4 ετών και τα χαμηλότερα στα παιδιά 11 ετών.
Η εν λόγω έρευνα είχε αρχίσει να πραγματοποιείται το 2007 από τον Καθηγητή Ιατρικής Μανόλη Κογεβίνα.
«Τα προαναφερόμενα ερευνητικά αποτελέσματα χτυπούν το «καμπανάκι» του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης και δραστικής παρέμβασης από την Πολιτεία και ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία έχει ακυρώσει στην πράξη κάθε κοινωνικό και οικονομικό έλεγχο των παρανομιών», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.