Πέθανε ο Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης - Η 17 Νοέμβρη, ο Τσαλικίδης και η... «λίστα Λαγκάρντ»
Η κηδεία του έγινε στην Κύθνο
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, που έγινε ευρύτερα γνωστός από την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την ανάκριση του Σάββα Ξηρού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24, ο π. εισαγγελέας «έφυγε» από καρδιακό επεισόδιο την Παρασκευή (13/09) ευρισκόμενος στο νησί όπου διατηρεί εξοχική κατοικία, την Κύθνο και η κηδεία του έγινε στο νησί.
Εκτός από την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» ο Διώτης ως δικαστικός λειτουργός ασχολήθηκε -μεταξύ άλλων- με την υπόθεση του ΕΛΑ, την έρευνα, ως εισαγγελέας πρωτοδικών, για την αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, μια υπόθεση η οποία σχετιζόταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με το ίδιο πάθος είχε ασχοληθεί και με το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, όταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είχε βρεθεί η βίλα Μιχαηλίδη στη Σχοινούσα.
- Αποχώρησε από το δικαστικό σώμα το 2010
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1955 και σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, το 1980, ιδιώτευσε ως δικηγόρος και το 1985 εισήλθε στο δικαστικό σώμα. Υπηρέτησε ως Εισαγγελικός Πάρεδρος Αθηνών, ως Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών στην Αμαλιάδα και την Αθήνα, ως Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς και ως Αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2010, οπότε και αποχώρησε από το δικαστικό σώμα.
Λίστα Λαγκάρντ
Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο τότε υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε στην κατοχή του τη λίστα. Για την ανάγκη της έρευνας σχετικά με την πορεία που ακολούθησε η λίστα για να φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου κλήθηκε, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καταθέσει δηλώνοντας πως το είχε παραλάβει ατύπως, καθώς αποτελούσε, κατά τον ίδιο, παράνομο υλικό ως προϊόν υποκλοπής, από τον υπουργό οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου όταν αποχώρησε και ότι την είχε παραδώσει, σε στικάκι usb, στον διάδοχο του Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο. Λίγες ημέρες αργότερα κλήθηκεαπό τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου σχετικά με τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ισχυρίστηκε ότι έλαβε άτυπα τη λίστα, με στικάκι usb, από τον Παπακωνσταντίνου και ότι την παρέδωσε με τον ίδιο τρόπο στον Βενιζέλο κατηγορώντας τον ότι δεν του έδωσε ποτέ εντολή να χρησιμοποιήσει τη λίστα.
Μετά τη δημοσίευση της λίστας από το περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη το ΠΑΣΟΚ φωτογράφισε τον Διώτη ως αυτόν που διέρρευσε τη λίστα στον δημοσιογράφο, ισχυρισμό που με ανακοίνωσή του αρνήθηκε. Στις 15 Ιανουαρίου κατέθεσε υπόμνημα στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι τον είχαν καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου καθώς και για παράβαση καθήκοντος. Στο υπόμνημά του αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ότι είχε δημιουργήσει αντίγραφο της λίστας, το οποίο είχε αποθηκεύσει σε έτερο στικάκι usb, για το οποίο ζήτησε από συνεργάτιδά του να το καταστρέψει.
Στις 26 Μαρτίου κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή της λίστας Λαγκάρντ την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Μια ημέρα αργότερα παρουσιάστηκε στην ίδια επιτροπή για να καταθέσει. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης ο Διώτης διαφοροποιήθηκε με παλαιότερη κατάθεσή του σχετικά με τις ημερομηνίες παράδοσης του usb στον Ευάγγελο Βενιζέλο καθώς υποστήριξε[14] ότι αυτό έγινε στις 8 Ιουλίου και όχι στις αρχές Αυγούστου. Η κατάθεσή του στην επιτροπή συνεχίστηκε για τρεις ημέρες. Την 1η Απριλίου εξετάστηκε κατ’αντιπαράσταση με τον πρέσβη και διοικητή της ΕΥΠ, Κωνσταντίνο Μπίκα, από την ίδια επιτροπή της Βουλής. Στις 14 Μαΐου παρουσιάστηκε πάλι στην επιτροπή της βουλής καταθέτοντας ότι είχε δημιουργήσει και τρίτο στικάκι usb με τη λίστα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως στικάκι εργασίας.
Στις 15 Ιουλίου οι οικονομικοί εισαγγελείς έδωσαν παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Διώτη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή, και το Νοέμβριο ο εισαγγελεας εφετών που ανελαβε την υπόθεση πρότεινε την παραπομπή του.
Στις 26 Νοεμβρίου 2019, ο Διώτη κρίθηκε ομόφωνα αθώος. Ο ίδιος την ίδια μέρα υποστήριξε ότι διέταξε το μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και λίστα Φαλτσιανί.
Διαβάστε επίσης: ΣΤΑΣΥ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – 88 μόνιμες θέσεις για 13 ειδικότητες