Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν τα ονόματα: Θαδδαίος, Λεββαίος, Βάσσα, Θεόγνιος, Πιστός, Αγάπιος
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Τετάρτη 21 Αυγούστου, είναι του Αποστόλου Θαδδαίου, των Μαρτύρων Βάσσης και των τέκνων αυτής, του Αλεξάνδρου του εν Ικονίω.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Θαδδαίος, Λεββαίος, Βάσσα, Θεόγνιος, Πιστός, Αγάπιος.
Οι Άγιοι:
Άγιος Θαδδαίος ο Απόστολος
Θαδδαῖε! ποῖον ἄλλο σοι πλέξω στέφος, Ἤ αὐτόπτην λέγειν σε, καὶ μύστην Λόγου; Εἰκάδι πρώτῃ Θαδδαῖος βιότοιο ἀπέπτη.
Εβραίος από την Έδεσσα ο Απόστολος Θαδδαίος και πολύ μορφωμένος στις θείες Γραφές, είχε ανεβεί στην Ιερουσαλήμ για προσκύνημα την εποχή του Ιωάννου του Βαπτιστού. Όταν άκουσε το κήρυγμα του και είδε την αγγελική του ζωή, τόσο πολύ εντυπωσιάστηκε, ώστε επεδίωξε και βαπτίστηκε απ’ αυτόν. Μετά όμως, όταν άκουσε τη διδασκαλία και είδε τα θαύματα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τον ακολούθησε μέχρι το σωτήριο Πάθος. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου, επέστρεψε στην πατρίδα του Έδεσσα. Εκεί καθάρισε από τη λέπρα τον τοπάρχη Αύγαρο και κατόπιν τον βάπτισε χριστιανό. Αφού δίδαξε και φώτισε με το λόγο της αληθείας πολλούς και ίδρυσε πολλές εκκλησίες στις πόλεις της Συρίας, έφθασε στη Βηρυτό. Ο Θαδδαίος και εκεί με τη χάρη του Θεού δίδαξε το Ευαγγέλιο και βάπτισε πολλούς. Τελικά, εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του, αφού στη ζωή του εφάρμοσε πλήρως την εντολή που έδωσε ο Κύριος στους μαθητές Του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντας αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» (Ματθαίου κη’ 19). Πηγαίνετε, δηλαδή, και κάνετε μαθητές σας όλα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Ο Μ. Γαλανός, για τον Απόστολο αυτό αναφέρει: «Μερικοί υποθέτουν, ότι πρόκειται για έναν από τους 70 αποστόλους, που καταγόταν από την Έδεσσα, ήταν όμως Ιουδαίος. Άλλα βέβαιο μπορεί να θεωρηθεί, ότι ο απόστολος Θαδδαίος είναι ο υπό το όνομα αυτό φερόμενος μεταξύ των 12. Ονομαζόταν δε αλλιώς και Λεββαίος και ήταν αδελφός του Ιακώβου του μικρού. Σ’ αυτόν ανήκει και η επιστολή Ιούδα στο Ευαγγέλιο. Διότι καθ’ αυτό Ιούδας ονομαζόταν, τα δε άλλα δύο ονόματα ήταν πρόσθετα, όπως συμβαίνει πάντοτε στους Ιουδαίους μέχρι και σήμερα. Ο Θαδδαίος κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία, όπου και έλαβε μαρτυρικό θάνατο».
Ἀπολυτίκιον Ἦχος δ’
Θεοῦ τοῦ ἐν σώματι, ἐπιφανέντος ἠμίν, αὐτόπτης γενόμενος, καὶ ἱερὸς μαθητής, Θαδδαῖε Ἀπόστολε, ἔλαμψας τοὶς ἐν σκότει, τὴν σωτήριον χάριν ὤφθης τῶν ἐν Ἐδέσσῃ, ἰατὴρ λαμπαδοῦχος, διὸ τοὺς προσιόντας σοί, σκέπε ἑκάστοτε.
Αγία Βάσσα και τα 3 παιδιά της Θεόγνιος, Αγάπιος και Πιστός
Η περίπτωση των Αγίων αυτών αποτελεί εύγλωττη απόδειξη για τη σημασία που έχει η πνευματική συμπόρευση των μελών μιας οικογένειας, ως «κατ’ οίκον Έκκλησίας», και για τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν από την απουσία της εν Χριστώ βιωτής στην οικογένεια. Η Αγία Βάσσα καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας και έζησε γύρω στο έτος 280 μ.Χ. Προερχόταν από χριστιανική οικογένεια, αλλά ο σύζυγός της Ουαλέριος ήταν ιερέας των ειδώλων. Μετά από καταγγελία του ίδιου προς τον έπαρχο Βικάριο, η Βάσσα και οι γιοι της συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Εκεί, η πιστή μητέρα ενεθάρρυνε τα παιδιά της ώστε, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να αντέξουν στα βασανιστήρια και να δεχτούν ηρωικά το μαρτυρικό θάνατο, ο οποίος τελικά τους επιβλήθηκε, ένεκα της αφοσίωσής τους στο Χριστό. Η ίδια πιέστηκε σκληρά με ποικίλα και απάνθρωπα βασανιστήρια για να θυσιάσει στα είδωλα, κάτι στο οποίο αντιστάθηκε σθεναρά και μέχρι τέλους, ομολογώντας πίστη στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ο φθόνος των ειδωλολατρών την οδήγησε στο μαρτύριο του αίματος. Όπως τα παιδιά της, έτσι και η ίδια μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στην περιοχή της Κυζίκου. Η μάρτυρας Βάσσα και τα τρία της παιδιά παραμένουν τεκμήριο της αντρειοσύνης και του θάρρους που χαρίζει μέχρι τέλους ο Παντοδύναμος Θεός της αγάπης και της ειρήνης στους μάρτυρες και αγωνιστές της Πίστεως ενώπιον κάθε δυσκολίας.
Όσιος Αλέξανδρος «ο εν Ικονίω»
Η μνήμη του Οσίου Αλέξανδρου αναγράφεται στο Σιναϊτικό κώδικα 631. Δεν έχουμε άλλες λεπτομέρειες για τον βίο του.