Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν τα ονόματα: Έρασμος, Λεόντιος, Λεοντία, Λεοντίνα, Λεοντίτσα, Αλίνα, Αλένα
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου 2024.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Τρίτη 18 Ιουνίου, είναι του Οσίου Εράσμου, του Αγίου Λεοντίου μάρτυρος εξ Αιγίνης, της Αγίας Αλίνας.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Έρασμος, Λεόντιος, Λεοντία, Λεοντίνα, Λεοντίτσα, Αλίνα, Αλένα.
Οι Άγιοι:
Όσιος Έρασμος ο Ιερομάρτυρας
Έρασμον αθλήσαντα σην Σώτερ χάριν, Eρασμίως τρέχοντα εις πόλον, δέχου.
Ο Όσιος Έρασμος καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Έγινε κληρικός (ίσως και επίσκοπος) και διέπρεψε στη μέριμνα υπέρ των φτωχών και στο κήρυγμα του ευαγγελίου. Από τον πόθο να ελκύσει όσο γίνεται περισσότερες ψυχές στη ζωή του Χριστού επιδόθηκε σε ακατάπαυστες περιοδείες, στη διάρκεια των οποίων δίδασκε με ζήλο το λόγο του Θεού, που συνοδευόταν με θαύματα. Κάποτε είχε φτάσει στη σημερινή Αχρίδα, όπου είδε να κηδεύουν ένα παιδί. Το θέαμα τον συγκίνησε, διότι ο πατέρας του το είχε μονάκριβο και θρηνούσε πολύ. Πλησίασε λοιπόν το φέρετρο, προσευχήθηκε, και αφού έπιασε το χέρι του το ανέστησε. Το θαύμα κατέπληξε τους παρευρισκόμενους, και είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί απ’ αυτούς, μαζί με το παιδί και τον πατέρα, να βαπτιστούν χριστιανοί. Κατόπιν δήλωσε στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό, ότι άλλους θεούς, εκτός από τον αληθινό Θεό Ιησού Χριστό, δεν γνωρίζει. Τότε υποβλήθηκε σε σκληρά μαρτύρια και ρίχτηκε στη φυλακή. Αργότερα όμως ελευθερώθηκε και εξακολούθησε την αποστολική του διακονία, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πέθανε ειρηνικά στην πόλη Χερμελία και αξιώθηκε μάλιστα, να δει πριν πεθάνει, σε όραμα, στεφάνι υπέρλαμπρο που κατέβαινε από τον ουρανό προς αυτόν.
Άγιος Λεόντιος και οι συν αυτώ Υπάτιος και Θεόδουλος
Εις τον Λεόντιον Ἄκμων τὸ σῶμα τοῦ Λεοντίου τάχα, Ἄκμων σιδηροῦς, πρὸς σφύρας τὰς αἰκίας. Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ πληγῇσι Λεόντιος ἐκπνεῖ. Εις τον Υπάτιον και Θεόδουλον Eλευθερόφρων Θεόδουλος προς ξίφος, Tοιούτον όντα και τον Ύπατον βλέπει.
Οι Άγιοι Λεόντιος, Υπάτιος και Θεόδουλος, μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Ουεσπασιανού. Ο Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα (Αίγινα) και διακρινόταν για το μεγαλοπρεπές και αγέρωχο παράστημά του και τη ρωμαλεότητά του. Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στο στρατό και σε όλες τις μάχες επεδείκνυε μεγάλη γενναιότητα και ανδρεία. Γι’ αυτές του τις αρετές προβιβάσθηκε γρήγορα σε υψηλά στρατιωτικά αξιώματα. Παρά τη γρήγορη εξέλιξή του και την υψηλή του θέση, συμπεριφερόταν με πολλή μετριοφροσύνη και τιμιότητα.
Όταν βρισκόταν στην Αφρική διδάχθηκε την χριστιανική πίστη, στην οποία η ευγενής και τίμια ψυχή του ανταποκρίθηκε με θέρμη. Άρχισε να κηρύττει το λόγο του Θεού στους υφισταμένους του και τούς στρατιώτες, όσα δε χρήματα κέρδιζε τα διέθετε για την ανακούφιση των πτωχών, των χηρών και των ορφανών. Η χριστομίμητη αυτή δραστηριότητά του γρήγορα απόδωσε εύχυμους καρπούς. Δύο συνάδελφοί του ο Υπάτιος (ή Υπάτος) και ο Θεόδουλος, πίστευσαν στο Χριστό και άρχισαν να ζουν με χριστιανική αγνότητα και άσκηση. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός ο αφρικανός ηγεμόνας Αδριανός, προσπάθησε με διάφορες υποσχέσεις να τούς κάμει να αρνηθούν την πίστη τους. Γρήγορα κατάλαβε ότι οι Άγιοι παρέμεναν ακλόνητοι, ως γενναίοι στρατιώτες Ιησού Χριστού. Διέταξε λοιπόν τον δι’ αποκεφαλισμού θάνατο του Υπάτιου και Θεόδουλου, τον δε Λεόντιο μαστίγωσε μέχρι θανάτου. Έτσι με το τίμιο αίμα τους, επισφράγισαν την πίστη και την αγάπη τους στο Σωτήρα και Λυτρωτή τους και κέρδισαν τους αμαράντινους του μαρτυρίου στεφάνους.
Η πανήγυρις της Αγίας Αλίνας στο Dilbeek της Φλάνδρας
Εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 18/6, η μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μάρτυρος Αλένας ή Αλίνας στο όμορφο προάστειο των Βρυξελλών Dilbeek.
Η Αγία Αλίνα έζησε στο γραφικό και πανέμορφο αυτό προάστειο της πόλεως των Βρυξελλών κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. Κόρη των Δουκών του Dilbeek, η Αλίνα ασπάστηκε, κρυφά από τους παγανιστές γονείς της, το χριστιανισμό, ερχόμενη σε επαφή με τον χριστιανό Ιερέα Amandus, Ιερέα του Αββαείου στο Forest/Vorst των Βρυξελλών. Όταν ο πατέρας της κατάλαβε ότι η κόρη του είχε γίνει χριστιανή, έστειλε τους στρατιώτες του να τη φέρουν πίσω σε αυτόν. Οι στρατιώτες την ακολούθησαν και προσπαθώντας να τη συλλάβουν, μια και αντιστάθηκε, της έκοψαν το ένα χέρι. Τότε η Αγία Αλίνα παρέδωσε τη ψυχή της στον Κύριο που τόσο αγάπησε, περίπου το 640 μ.Χ.
Κατά προτροπή και απόφαση αγαθή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, η νέα Ενορία του Dilbeek, που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες του ελληνόφωνου και φλαμανδόφωνου ποιμνίου της Επαρχίας της Φλαμανδικής Βραμβάνδης, αφιερώθηκε στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και στην Αγία Αλίνα, προστάτιδα της πόλεως του Dilbeek. Στο πρώτο Εορτασμό της Αγίας, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, κατόπιν παρακλήσεως του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Αθηναγόρου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ο οποίος και ανέλυσε έξοχα το νόημα και τα διδάγματα της ευαγγελικής περικοπής στο εκκλησίασμα. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Λύκος, αφού ανέφερε εν συντομία τον Βίο της τιμωμένης Αγίας, ευχαρίστησε θερμά το Θεοφιλέστατο κ. Πορφύριο για τη προσευχητική παρουσία του καθώς και όλους τους παρευρισκομένους πιστούς χριστιανούς καθώς και όλους εκείνους που με διαφόρους τρόπους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η μικρή γιορτή που ακολούθησε, στον κατάγραφο κήπο του Ιερού Ναού με διάφορα νηστίσιμα εδέσματα και συνοδευόμενα από ελληνική μουσική.