Σε έξαρση η ιλαρά στη Βρετανία
Έρχεται και στην Ελλάδα;
Σοκάρουν τα στοιχεία για την έξαρση της ιλαράς τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα στην Βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφαλείας (UKHSA), και τα οποία κάνουν λόγο για 198 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 104 πιθανά κρούσματα από το τέλος Οκτωβρίου 2023 ως τα μέσα Ιανουαρίου 2024 στην περιφέρεια των Δυτικών Μίντλαντς, το 80% των οποίων στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.
Οι άνθρωποι «έχουν ξεχάσει τι είναι η ιλαρά», δήλωσε σήμερα το πρωί στο BBC η διευθύντρια της UKHSA Τζένι Χάρις και κάλεσε τους γονείς να ελέγξουν αν τα παιδιά τους έχουν κάνει πράγματι το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς.
Σχεδόν στο 20% τα ανεμβολίαστα παιδιά
Μόνο περίπου 85% των παιδιών φθάνουν στο σχολείο έχοντας κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, υπογράμμισε, ποσοστό που μειώνεται μάλιστα στο 81% σε ορισμένες ζώνες των Δυτικών Μίντλαντς, την ώρα που οι βρετανικές υγειονομικές αρχές βάζουν στόχο να είναι εμβολιασμένο το 95% των μαθητών.
Τι είναι η ιλαρά;
Η ιλαρά είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα, πυρετό και βήχα και οφείλεται στον ιό της ιλαράς. Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν εμβόλια που προστατεύουν τους ανθρώπους από την ιλαρά.
Άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν είναι:
- Παιδιά πολύ μικρά σε ηλικία για να εμβολιαστούν για την ιλαρά
- Άτομα που δεν έχουν κάνει καμία δόση εμβολιασμού
- Άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί με 2η δόση εμβολίου κατά της ιλαράς
- Άτομα που εμβολιάστηκαν, αλλά δεν κατάφεραν να παράγουν αντισώματα για τον ιό της ιλαράς
Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές από τους πνεύμονες (πνευμονία, βρογχίτιδα , βρογχιολίτιδα), οξεία μέση ωτίτιδα, εγκεφαλίτιδα που μπορεί να οδηγήσουν και στο θάνατο ή σε σοβαρές αναπηρίες, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά κάτω των 5 χρόνων ή σε ενήλικες πάνω των 20 χρονών.
Υπάρχουν άτομα που βρίσκονται σε ιδιαίτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επικίνδυνες επιπλοκές. Αυτά είναι:
- Άτομα θετικά σε HIV/AIDS, ή ανοσοκατεσταλμένα ή καρκινοπαθή
- Έγκυες
- Άτομα που δεν τρέφονται καλά
- Βρέφη κάτω του έτους
- Ηλικιωμένα άτομα
Ποια είναι τα συμπτώματα της ιλαράς;
- υψηλός πυρετός μέχρι 40 °C
- αδυναμία και καταβολή όπως στο κρυολόγημα
- ανορεξία
- κηλίδες στο στόμα που μοιάζουν με κόκκους αλατιού
- επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία
- φτερνίσματα και βήχα
- πόνο στο λαιμό και
- ερυθρόχρωο εξάνθημα που ξεκινά από το πρόσωπο και διασπείρεται στο υπόλοιπο σώμα ενώ μπορεί να συρρέει κατά τόπους.
Οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα 2 μέρες περίπου μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Μετά από 3-4 μέρες το εξάνθημα αρχίζει να υποχωρεί και το δέρμα μπορεί να απολεπίζεται, όπως μετά από ηλιακό έγκαυμα. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν βήχα μέχρι και 2 εβδομάδες από την υποχώρηση του εξανθήματος.
Πως μεταδίδεται η ιλαρά;
Η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική νόσος. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια του ασθενούς καθώς μιλάει, φτερνίζεται ή βήχει. Δεν είναι καν αναγκαίο να βρεθεί κανείς πρόσωπο με πρόσωπο με τον ασθενή, διότι ο ιός παραμένει στον αέρα του δωματίου μέχρι και 1 ώρα μετά την αποχώρηση του ασθενούς. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικός ο αερισμός των χώρων που υπάρχουν ασθενείς και ιδιαίτερα των ιατρείων. Ο ασθενής μεταδίδει τη νόσο λίγες μέρες πριν, μέχρι και λίγες μέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος.
Πως θεραπεύεται η ιλαρά;
Η θεραπεία είναι συνήθως μη ειδική. Αν το παιδί σας παρουσιάσει ιλαρά θα πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, να ξεκουράζεται, να παίρνει παρακεταμόλη για τον πυρετό ή τον πόνο. Δεν δίνουμε ποτέ ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 18 χρονών διότι η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο Rye. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει βιταμίνη Α σε κάποια παιδιά με ιλαρά, όπως αυτά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για ιλαρά, ή έχουν κάποια υποκείμενη νόσο εκτός από την ιλαρά. Οι γιατροί θεραπεύουν συνήθως τις επιπλοκές με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η θνητότητα ανέρχεται σε πλούσιες χώρες στο 1-2% των κρουσμάτων ενώ στις πτωχές χώρες αγγίζει το 25%.
Το σημαντικότερο όμως είναι η πρόληψη, που γίνεται με τον καθολικό εμβολιασμό στον 12ο-15ο μήνα και στο 4ο-6ο έτος της ηλικίας.
Διαβάστε επίσης: