Μητσοτάκης: Μπόνους και "δώρα" σε ευάλωτους και συνταξιούχους
Συνέντευξη του πρωθυπουργού - VIDEO
Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 350 εκατ. ευρώ στα ευάλωτα νοικοκυριά τον Δεκέμβρη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέλυσε σε ποιους θα μοιραστούν:
- Περίπου 800.000 οικογένειες με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα που λαμβάνουν το επίδομα τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν προσαύξηση 150% στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος για τον μήνα Δεκέμβριο (π.χ. οικογένεια με δυο παιδιά που λαμβάνει μηνιαίο επίδομα 140 ευρώ θα πάρει προσαύξηση 210 ευρώ από το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνεπώς θα λάβει συνολικά 350 ευρώ).
- 225.000 ΑμΕΑ που λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν οριζόντιο εφάπαξ επίδομα 200 ευρώ
- Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν ενίσχυση
- Χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν οριζόντια ενίσχυση 150 ευρώ φέτος (το εισοδηματικό όριο θα μπει στα 700 ευρώ το μήνα)
- Ανασφάλιστοι υπερήλικες.
«Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού μας επιτρέπει να στηρίξουμε τα αδύναμα νοικοκυριά. Μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
«Θα δώσουμε ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο στους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, που λαβάνουν επίδόμα τέκνων, μια σημαντική αύξηση, π.χ. ένα ζευγάρι με δύο παιδιά, που θα λάμβανε 140 ευρώ, θα πάρει 350 ευρώ. Θα αυξήσουμε κατά 150% τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για την ακρίβεια
Για την οικονομία και την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι όλη η προσπάθεια στο ράφι κατατείνει να έχουμε δεσμευτικές μειώσεις τιμών κατά ένα εξάμηνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε αδύναμους συμπολίτες μας. Ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης το Δεκέμβριο σε νοικοκυριά που έχουν ανάγκη. Όταν η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο κ. Χατζηδάκης».
Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα εξειδικεύσουν στις 11:00 ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδακης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: «Δεν θα κάνουμε πίσω»
«Δεν θα κάνουμε πίσω», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το σκέλος του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά ο πυρήνας δεν πρόκειται να αλλάξει».
Όπως είπε, «Αυτοί που βγάζουν περισσότερα πρέπει αναλογικά να πληρώνουν περισσότερα», ενώ τόνισε πως «έχουμε μειώσει την φορολογική επιβάρυνση», για όλους.
«Όλοι μας ξέρουμε την πραγματικότητα. Δεν λέμε ότι όλοι είναι φοροφυγάδες. Αυτοί που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα θα είναι ωφελημένοι», πρόσθεσε.
«Κάποιος, ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Γιατί δεν πληρώνει τους φόρους του και παίρνει επιδόματα που δεν δικαιούται. Γι’αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση που δεν αφορά μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είχα πει προεκλογικά ότι βεβαίως να καταργήσουμε το τέλος του επιτηδεύματος αλλά με την προϋπόθεση ότι θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή. Για όλα είχα μιλήσει πολύ αναλυτικά. Η προσπάθεια που κανουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο τα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Η ΑΑΔΕ έχει δείξει αποτελέσματα για να πιάσουμε τα “μεγάλα ψάρια”. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση την οποία υπερασπίζομαι. Έχουμε μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση και για τα νοικοκυριά και για ελεύθερους επαγγελματίες και για τις επιχειρήσεις», συνέχισε.
«Αυτές οι συζητήσεις για το flat tax είναι ξεπερασμένες. Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και πιστεύω ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου θα αυξάνεται και οι μισθοί θα βελτιώνονται», συμπλήρωσε.
«Γιατί να ασκείς για πολλά χρόνια ένα επάγγελμα όταν βγάζεις για πολλά χρόνια λιγότερα από τον κατώτατο μισθό; Κάνουμε μία παρέμβαση η οποία είναι ουσιαστική αλλά όχι τόσο δραστική. Κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Να αναγνωρίσουμε μια πραγματικότητα την οποία ξέρουμε. Ούτε θεωρώ ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες», πρόσθεσε.
Πρόστιμα σε πολυεθνικές
Σχολιάζοντας τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «Μετά την επιβολή των προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε εξαρτημένοι από καμία πολυεθνική» και υπογράμμισε ότι «Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του καταναλωτή χρήματα που δεν θα δικαιολογούνται όταν μαλιστα πουλάνε τα ίδια προιοντα στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές».
Ασφάλιση κατοικίας
Εκτός από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, θα ακολουθήσουμε κι άλλα βήματα για να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική ασφάλιση, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας τον φόρο 15% υπέρ κράτους στο ασφάλιστρο κατοικίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Το εξετάζουμε».
«Εχουμε χαμηλά ποσοστά ιδιωτικής ασφάλισης. Σε μια εποχή φυσικών καταστροφών δεν μπορεί το κράτος να επωμίζεται όλο το κόστος της αποκατάστασης».
Ελλείψεις γιατρών
Για τους μισθούς των γιατρών τόνισε ότι «δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε, αλλά θα φθάσουμε», ένώ για τις ελλείψεις γιατρών σε νησιά, είπε: «Η τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. θα αναφέρω περίπτωση που στείλαμε γιατρό σε νησί και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπόρεσε να μας βρει ενα σπίτι όταν φωναζε και διαρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν έχουμε γιατρούς».
Για το κυκλοφοριακό
«Το κυκλοφοριακό στην Αθηνα είναι μεγάλο πρόβλημα, που μας απασχολεί και δεν έχει εύκολη λύση. Πολύ συγκεκριμένη παρουσίαση για νέες παρεμβάσεις, θα κάνουμε μέσα στον επόμενο μήνα. Άμεσα 200 ηλεκτρικά λεωφορεία. Θα δούμε σε ποια δρομολόγια θα τα χρησιμοποιήσουμε. Και τέλοςθα δώσουμε έμφαση στο ποδήλατο. Θα φτιάξουμε συγκεκριμένους ποδηλατοδρομους στο κέντρο της Αθήνας» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
700 νέες κάμερες ρύθμισης κυκλοφορίας
«Κάμερες θα μπουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο προγραμματισμός είναι για 700 κάμερες στο κέντρο της Αθήνας».
Συνάντηση με Δούκα – «Είναι λάθος η Βασ. Όλγας να ξανανοίξει»
«Προσβλέπω σε μια ουσιαστική συνεργασία με τον νέο δήμαρχο τον κ. Δούκα. Αλλά μερικές αποφάσεις αφορούν την κεντρική εξουσία. Όπως π.χ. το μετρό θα προχωρήσει όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί. Είναι λάθος η Βασ. Όλγας να ξανανοίξει».
Διαβάστε επίσης: