Σοκ και δέος στη στεγαστική αγορά - Πόσα χρόνια δουλειάς χρειάζονται για σπίτι στην Αθήνα
Τι αποκαλύπτει έρευνα της Deloitte για τον χρόνο απόκτησης στέγης.
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα της Deloitte για τον χρόνο απόκτησης στέγης στην Αθήνα, αφού το εισόδημα 12,3 ετών, χωρίς να κάνει οποιοδήποτε άλλο έξοδο, θα πρέπει να διαθέσει ένα μισθωτός προκειμένου να αγοράσει ένα καινούργιο δυάρι 70 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα.
Στην εν λόγω έρευνα αναφέρεται πως αν και η Αθήνα είναι φθηνή σε σχέση με το Τελ Αβίβ, που ξεπέρασε το Παρίσι (14.622 ευρώ/τ.μ.) ως η ακριβότερη πόλη το 2022 με 14.740 ευρώ ανά τ.μ., το Μόναχο (11.400 ευρώ/τ.μ.), την Φρανκφούρτη (8.000 ευρώ/τ.μ.), την Ιερουσαλήμ (7.982 ευρώ/τ.μ.), Άμστερνταμ (7.775 ευρώ/τ.μ.) και Όσλο (7.548 ευρώ/τ.μ.), οι χαμηλοί μισθοί αυξάνουν τον χρόνο αποταμίευσης για την αγορά ακόμη και ενός δυαριού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ξεφεύγοντας από την Αθήνα κανείς και έχοντας σημείο αναφοράς την πανελλαδική κλίμακα θα χρειαστούν τα μισά χρόνια, καθώς αρκούν οι οικονομίες 6,6 χρόνων δουλειάς για να αποκτηθεί ένα διαμέρισμα 70 τ.μ.
Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει η τελευταία μελέτη «Property Index 2023» της Deloitte, όπου αναλύεται η εξέλιξη της αγοράς οικιστικών ακινήτων σε 27 ευρωπαϊκές χώρες και 76 πόλεις το 2022.
Πόσα χρόνια θα πρέπει να δουλεύει κάποιος για ένα δυάρι σε 21 χώρες
Όσον αφορά τη γενικότερη κατάταξη, η Σλοβακία είναι η λιγότερο οικονομικά προσιτή χώρα μεταξύ των 21 ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν σε όρους ιδιοκατοίκησης. Κατά μέσο όρο, οι Σλοβάκοι χρειάζονται μισθούς 14,1 για να αγοράσουν ένα νέο σπίτι. Σε σύγκριση με πέρυσι, η οικονομική προσιτότητα της ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί κατά το ισοδύναμο των 1,4 ετήσιων μικτών μισθών.
Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία πέρυσι κατέλαβε την πρώτη θέση, είναι εφέτος η δεύτερη λιγότερο οικονομικά προσιτή χώρα για ιδιοκατοίκηση. Για να αγοράσει κάποιος Τσέχος ένα νέο δυάρι 70 τ.μ., θα πρέπει να διαθέσει περίπου 13,3 ακαθάριστους ετήσιους μισθούς, στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Ακολουθεί η Σερβία, όπου απαιτούνται 11,8 μέσοι ακαθάριστοι μισθοί για την αγορά μιας μέσης νέας κατοικίας. Η Σερβία παραμένει η τρίτη λιγότερο οικονομικά προσιτή χώρα, όπως και στην προηγούμενη μελέτη.
Οι κάτοικοι της Εσθονίας, του Ισραήλ, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Ιρλανδίας και της Πολωνίας πρέπει να βάλουν στην άκρη το ισοδύναμο των 8 με 11 ακαθάριστων ετήσιων μισθών για να αγοράσουν μια νέα κατοικία.
Στην κατηγορία που ανήκει και η Ελλάδα, ήτοι στις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία και την Ιταλία, το απαιτούμενο ποσό για την αγορά μιας νέας κατοικίας είναι το ισοδύναμο 6 έως 8 ακαθάριστων ετήσιων μισθών.
Στη Σλοβενία και τη Δανία, οι αγοραστές θα πρέπει να αποταμιεύσουν μισθούς μεταξύ 5 και 6 χρόνων για να αποκτήσουν μια νέα κατοικία 70 τ.μ.
Τέλος, τη μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα για την αγορά νέας κατοικίας σε σύντομο χρόνο έχουν οι Νορβηγοί και οι Βέλγοι, καθώς χρειάζονται λιγότερους από πέντε ακαθάριστους ετήσιους μισθούς για να αγοράσουν το δικό τους σπίτι.
Όσοι ζουν στη Νορβηγία πρέπει να αποταμιεύσουν περίπου 4,7 ακαθάριστους ετήσιους μισθούς, ενώ όσοι εργάζονται στο Βέλγιο και θέλουν να αγοράσουν ένα νέο σπίτι θα πρέπει να αποταμιεύσουν 4,3 ακαθάριστους ετήσιους μισθούς.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: ot.gr, insider.gr, Euro2day.gr