Σταδιακή επιστροφή στη λιτότητα «έδειξε» το Eurogroup
Στροφή στις περιοριστικές πολιτικές «έδειξε» το Eurogroup, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες.
Στροφή στις περιοριστικές πολιτικές «έδειξε» το Eurogroup, που συνεδρίασε χθες (Πέμπτη, 13/7) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Κωστή Χατζηδάκη για πρώτη φορά με την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.
«Δικαιολογείται μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ στις μελλοντικές προκλήσεις» ήταν η ακριβής διατύπωση της ανακοίνωσης του Eurogroup, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς τους «σφιχτούς» προϋπολογισμούς ως προτεραιότητα για το 2024 και δίνοντας παράλληλα έμφαση στην αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το ανακοινωθέν αναφέρει μεταξύ άλλων:
- Μετά την επιβράδυνση φέτος, η ανάπτυξη το 2024 αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν.
- Παρά τη μείωση, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει βασική ανησυχία, εμφανίζοντας αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών. Ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά, αλλά ο πυρήνας του (δηλαδή ο πληθωρισμός των βασικών αγαθών) επιμένει.
- Το Eurogroup θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού, «ιδιαίτερα τα περιθώρια κέρδους και τις μισθολογικές εξελίξεις».
- Θα πρέπει να περιοριστούν τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων. Οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να διευκολύνουν τη διαρκή μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
«Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονος. Ανέφερε, ωστόσο, ότι πλέον τα ενεργειακά μέτρα στήριξης σταδιακά μειώνονται και πως υπήρξε μάλιστα χθες ευρεία συμφωνία ως προς αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανία επικεφαλής ενός σκληρού μπλοκ τουλάχιστον 10 χωρών που θέλουν σκληρούς κανόνες μείωσης του χρέους και δεν συμφωνούν με τη σχετικά πιο χαλαρή πρόταση της Κομισιόν, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία πρωτίστως για την Ελλάδα με το χρέος των 407 δισ. ευρώ, παρά τη σχετική μείωσή του ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Πηγή: efsyn.gr, Euronews, AFP