Πανελλαδική κινητοποίηση ΠΟΕΔΗΝ: Στάση εργασίας στα νοσοκομεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας
Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη (12/7) η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρόμενη για την υποβάθμιση του ΕΣΥ.
Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη (12/7) η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτυρόμενη για την υποβάθμιση του ΕΣΥ καθώς «τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν μπορούν να περιμένουν».
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Αττική, έχει εξαγγείλει στάση εργασίας 8 το πρωί με 3 το μεσημέρι και 24ωρη απεργία για τις δομές Υγείας της Περιφέρειας. Παράλληλα προγραμματίζει συγκέντρωση στις 08:30 στο υπουργείο Υγείας ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας
Η ΠΟΕΔΗΝ στηλιτεύει στην έλλειψη του προσωπικού, στον κτιριακό εξοπλισμό ο οποίος είναι σε άσχημη κατάσταση με επικινδυνότητα για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Στο θεσμό του προσωπικού γιατρού που έμεινε μετέωρος και στα επείγοντα των εφημερεύων Νοσοκομείων με την πολύωρη ταλαιπωρία των ασθενών όπου διαπιστώνει κανείς την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που στενάζει από ελλείψεις προσωπικού, και υλικοτεχνικές υποδομές.
Όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ γενεσιουργός αιτία των ανυπέρβλητων προβλημάτων είναι το χαμηλότατο ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας που είναι 5% του ΑΕΠ. Ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Δημόσιες Δαπάνες Υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιο ύψος δαπανών υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, η πρόσβαση καθίσταται δύσκολη και άνιση και εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
“Στη χώρα μας οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας βρίσκονται στο 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις στα Νοσοκομεία υπερβαίνουν το 1,2 δις ευρώ. Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης” αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
“Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1000 κατοίκους. Στα προβλήματα της στελέχωσης και του λειψού αριθμού νοσοκομειακών κλινών οφείλεται η ανάπτυξη φανερών και κρυφών ράντζων στα Νοσοκομεία. Την περίοδο των Μνημονίων κλείνανε Νοσοκομεία και κλινικές και τώρα τα βρίσκουμε μπροστά μας σε ράντζα. 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με αποτέλεσμα να έχουμε αναμονές για τακτικά χειρουργεία και τρία έτη. Αντί προσλήψεων, για να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, προωθούνται τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή” επισημαίνει ακόμη η ΠΟΕΔΗΝ και συμπληρώνει:
”Δεν πρόκειται να προσελκύσει προσωπικό το ΕΣΥ με τέτοιους μισθούς και μάλιστα
συμβασιούχους. Ποιος γιατρός θα εκδηλώσει ενδιαφέρον να δουλέψει σε νησί με 1850 ευρώ ή Νοσηλευτής, διασώστης με 800 ευρώ το μήνα ή τραυματιοφορέας με 650 ευρώ το μήνα; Το κόστος διατροφής και διαβίωσης είναι πολύ υψηλότερο.Η πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και στην αύξηση μισθών. Σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός των υγειονομικών βρίσκεται στα όρια πάνω – κάτω του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (εκεί λαμβάνουν 14 μισθούς, εμείς 12 μισθούς κατ’ έτος καθότι περιέκοψαν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας την περίοδο των μνημονίων και όταν «βγήκαμε» από τα Μνημόνια «ξέχασαν» να τα επαναφέρουν). Οι πρόσθετες αμοιβές νυχτερινών, αργιών με πλήρη κυκλικά ωράρια είναι 100 ευρώ ο μήνας”.