ΕΦΚΑ συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις και επίδομα προσωπικής διαφοράς

ΕΦΚΑ συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις και επίδομα προσωπικής διαφοράς
Σταθερή αύξηση θα δίνεται στους συνταξιούχους στο τέλος κάθε έτους

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σταθερές αυξήσεις και επίδομα προσωπικής διαφοράς ώστε να «κρατηθεί» η αγοραστική αξία των συντάξεων, επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τους συνταξιούχους θα αρχίσει να εκδηλώνεται από το επόμενο έτος.

ΔΕΙΤΕ: «Συντάξεις: Τα πέντε «μυστικά» για την διαδοχική ασφάλιση»

Στην δέσμη των νέων μέτρων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης ,η ενίσχυση όσων διατηρούν προσωπική διαφορά, η κατάργηση της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων για όσους παλαιότερα ελάμβαναν το ΕΚΑΣ.

Συντάξεις: Επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 300 ευρώ

 Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το 2024 θα δοθεί επίδομα σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στην σύνταξή τους. Κάθε χρόνο για τα επόμενα έτη θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά έως 150.000 συνταξιούχοι. Επομένως, όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έως ότου μηδενισθεί. Το μέτρο αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.

Συντάξεις: Αλλαγές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης

 Προωθείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε το 2010 και καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Συντάξεις: «Μόνιμη» αύξηση στο τέλος κάθε έτους

Έχει, ήδη, αποφασιστεί η «μόνιμη» αύξηση των συντάξεων στο τέλος κάθε έτους με έναν μηχανισμό που θα υπολογίζει το ύψος των αυξήσεων. Έτσι στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024. Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020  ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). 

Παναγής Γκιόλμας

Παναγής Γκιόλμας

Ο Παναγής Γκιόλμας είναι δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1990. Εργάστηκε στις εφημερίδες Έθνος, Ελευθεροτυπία, Βήμα και Ελεύθερο Τύπο. Ασχολήθηκε με τα θέματα Δημοσίου, ΑΣΕΠ, πολιτικό και εκπαιδευτικό ρεπορτάζ.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: ypiresies@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies