Έβρος: Στον εισαγγελέα πέντε αστυνομικοί για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών
Οι κωδικές συνομιλίες και ο «καουμπόης»
Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα Τρίτη οι πέντε αστυνομικοί που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από την γειτονική χώρα.
Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, που προέρχονται και εξελίχτηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.
Σε βάρος των πέντε αστυνομικών σχηματίστηκε δικογραφία από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ, για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.
Από την έρευνα διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα στην Τουρκία.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις, που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.
Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, κάνοντας τα «στραβά μάτια» όταν λάμβαναν σήμα από τα μέλη του κυκλώματος για τέτοιες μετακινήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των αστυνομικών, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, από τις καταγραφές δεν προέκυψαν οι αμοιβές που ελάμβαναν για αυτές τις «εξυπηρετήσεις».
Ωστόσο, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα και άλλα πειστήρια και συγκεκριμένα:
– 26.550 ευρώ,
– 59 κινητά τηλέφωνα,
– 12 power banks,
– 2.120 δολάρια Αμερικής,
– 850 λίρες Τουρκίας,
– 23 λίρες Αγγλίας,
– 77 Lei Ρουμανίας,
– πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και
– τραπεζική κάρτα.
Σοκαρισμένος ο πρόεδρος συνοριοφυλάκων Έβρου
Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάςδηλώνει σοκαρισμένος με την υπόθεση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται πέντε αστυνομικοί.
«Είμαστε σοκαρισμένοι. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι ήταν στην πρώτη γραμμή. Δεν είχαμε καταλάβει τίποτα, δεν είχαν δώσει δείγμα παρανομίας και διαφθοράς,είναι ντροπιαστικό κομμάτι για την ΕΛΑΣ» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ενώ, δεν απέκλεισε το ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι – κάτι που θα αποδειχθεί από την έρευνα που διενεργείται.
«Μας σοκάρει το γεγονός ότι ήμασταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή και χωρίς να αντιληφθούμε κάτι, αυτοί συνεργάζονταν με τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών» υπογράμμισε ο κ. Γιαλαμάς. Ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τον τρόπο που δρούσαν και ότι περιμένει με ενδιαφέρον τι θα πουν οι 5 συλληφθέντες στην απολογία τους σήμερα στον εισαγγελέα.
Οι κωδικές συνομιλίες και ο «καουμπόης»
Αρχηγικό ρόλο στην κλίκα των 5 φαίνεται πως είχεένας 54χρονος που έβαλε στο «κόλπο» και τους άλλους τέσσερις.
Τον Ιανουάριο του 2023 το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων προχώρησε σε νόμιμες επισυνδέσεις των κινητών τους τηλεφώνων. Από αυτές τις επισυνδέσεις προέκυψε πλούσιο υλικό το οποίο απόμαγνητοφωνήθηκε σε δεκάδες σελίδες.
Από τις καταγεγραμμένες αυτές συνομιλίες γνωστές είναι οι συνεννοήσεις διακίνησης, αλλά όχι και το ύψος των οικονομικών ανταλλαγμάτων που λάμβαναν για αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Σε δυο, ωστόσο, συνομιλίες υπάρχουν ενδείξεις οικονομικών ανταλλαγμάτων.
Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο … Πήγαινε να τα πάρεις.
54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει, θα πάω να τα πάρω.
«Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες», λέει σε άλλη συνομιλία ένας από τους κατηγορουμένους, προφανώς αναζητώντας αναζητώντας τρόπους νομιμοποίησης.
Αναφορικά με τα οικονομικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι συλληφθέντες λάμβαναν 1.000 ευρώ για κάθε διακίνηση, όταν οδηγούσαν τους δουλέμπορους προς την εθνική οδό.
Χαρακτηριστικό, δε, είναι πως την προηγούμενη εβδομάδα αστυνομικοί σταμάτησαν τυχαία σε έλεγχο στην Καβάλα δύο διακινητές από τη Συρία, οι οποίοι προκλητικά τους είπαν: «Γιατί μας συλλαμβάνετε αφού έχουμε πληρώσει αστυνομικούς;».
Οι καταγγελίες
Οι κατηγορούμενοι ανήκουν στο δυναμικό του Σώματος Συνοριακής Φύλαξης από το 2000, και δεν πρέπει να ήταν τα «καλύτερα παιδιά», αν λάβει κανείς υπόψη του πως πολλές φορές ενοχλούνταν συνάδελφοί τους από την συμπεριφορά τους. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ένας εξ αυτών είχε αποκτήσει και το ψευδώνυμο «καουμπόης», επειδή, τάχα, είχε υιοθετήσει ένα προκλητικό μάγκικο στιλ.
Οι 5 συλληφθέντες φαίνεται, επίσης, πως προσπάθησαν να παροτρύνουν και άλλους συλληφθέντες να συμμετέχουν στο «κόλπο», και να γυρνάνε, για παράδειγμα, τις θερμικές κάμερες σε άλλα σημεία από αυτά που βρίσκονταν εκείνοι.
Χιλιάδες ευρώ και λίρες Τουρκίας στα σπίτια τους
Πάνω από 26.500 ευρώ εντοπίστηκαν στα σπίτια τους και πάνω από 2.000 δολάρια και χρήματα άλλων χωρών όπως λίρες Τουρκίας, λίρες Αγγλίας και πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας. Ακόμα, βρέθηκαν και 59 κινητά τηλέφωνα και 12 power banks.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρει πως 5 αστυνομικοί συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.