Σεισμός στον Κορινθιακό – Το φαινόμενο που προβληματίζει τους σεισμολόγους
Συστήνουν προσοχή στον κόσμο
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι όσον αφορά στην εξέλιξη του σεισμού των 5 Ρίχτερ στη Δεσφίνα Φωκίδας τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχουμε μετασεισμική ακολουθία και το γεγονός αυτό μας καθιστά ιδιαίτερα προσεκτικούς. Θα περιμένουμε σήμερα και αύριο να δούμε την εξέλιξη και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση σε μία εβδομάδα.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, η περιοχή είναι ευαίσθητη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ο κόσμος οφείλει να είναι προσεκτικός και να τηρεί τα πάγια μέτρα που εφαρμόζει η πολιτεία.
Υποχώρησαν τα νερά του Κορινθιακού κόλπου
Επιπλέον, ο κ. Λέκκας, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη, επιβεβαίωσε ότι έχουν υποχωρήσει τα νερά του Κορινθιακού, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. «Συνήθως θεωρείται ως προσεισμικό φαινόμενο, μαζί με άλλα 32 φαινόμενα. Το κρίσιμο είναι ότι καταλαβαίνουμε ότι είναι πρόδρομα φαινόμενα ενός σεισμού μετά τον μεγάλο σεισμό, γιατί τότε μπορεί να υπάρχει αντιστοίχιση, πριν δεν μπορεί να υπάρχει συσχέτιση με έναν σεισμό» εξήγησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Τσελέντης: Με προβληματίζει ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά στον Κορινθιακό
«Λίγες φορές θα με δείτε επιφυλακτικό» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, για τον ίδιο σεισμό.
Ο καθηγητής επεξήγησε την άποψή του απαριθμώντας του λόγους της επιφυλακτικότητάς του:
Πρώτον, ο κεντρικός Κορινθιακός κόλπος έχει μεγάλα ρήγματα με πολύ άσχημο ιστορικό.
Δεύτερον, δεν έχουμε κάποιον μεγάλο μετασεισμό, ο μεγαλύτερος ήταν ένας των 2 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας. Έχουμε μια ακολουθία πολύ παράξενη και αυτό έχει παρατηρηθεί λίγες φορές στην Ελλάδα γιατί δεν είναι συνηθισμένο.
Τρίτον, έχουμε μαρτυρίες ότι τα νερά στον Κορινθιακό, στο Λουτράκι και το Ξυλόκαστρο, «έχουν τραβηχτεί» ένα μέτρο μέσα και αυτό δεν αποδίδεται στην πανσέληνο.
Στην ερώτηση, ωστόσο, αν ανησυχεί για ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων, ο κ. Τσελέντης είπε στο ΟΡΕΝ ότι «ένας σεισμός της τάξης του 5 Ρίχτερ είναι δύσκολο να ενεργοποιήσει ρήγματα».
«Το ρήγμα το γνωρίζουμε ποιο είναι, έχει διεύθυνση Δύση-Ανατολή, η διάρρηξη γίνεται προς την ανατολή για αυτό είχαμε εστίαση στο πώς έγινε αντιληπτό αυτό» πρόσθεσε ο σεισμολόγος.
Επέμεινε, τέλος, ότι «με προβληματίζει πολύ ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά γιατί έχει παρατηρηθεί ως πρόδρομο φαινόμενο, καθώς δείχνει ότι υπάρχει παραμόρφωση του πυθμένα που όπως καταλαβαίνετε οδηγεί σε διάρρηξη».
Για «μετασεισμική ξηρασία» έκανε λόγο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook επίσης το πρωί της Δευτέρας προσθέτοντας ότι αυτό είναι «ασυνήθιστο» για σεισμό αυτού του μεγέθους.