Πιέσεις σε εργαζόμενους ξενοδοχείων να δεχτούν μείωση αποδοχών
Στον «αέρα» η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ήδη υπογραφεί - Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΕΤ
Εργαζόμενοι ξενοδοχείων δέχονται πιέσεις για να δουλέψουν με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την κλαδική σύμβαση.
Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες που έχουν γίνει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), όπου επιχειρήσεις ζητούν από το προσωπικό τους, για φέτος να αποδεχτεί αμοιβή στα 650 ευρώ μικτά, δηλαδή στα όρια του κατώτατου μισθού! Όλα αυτά, λίγες μόνο ημέρες πριν γίνει η επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.
Οι σχετικές αναφορές έγιναν από τους εκπροσώπους της ΠΟΕΕΤ, σε μια προσπάθεια να τονιστεί ότι πρέπει «εδώ και τώρα» να κηρυχθεί ως υποχρεωτική για το σύνολο των επιχειρήσεων η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ήδη υπογραφεί.
Η υπόθεση βρίσκεται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που καλείται να αποφασίσει για την επέκταση της Σύμβασης στον σύνολο των επιχειρήσεων του Κλάδου.
Η Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα και την είδηση ότι υπήρξε αγγελία στο διαδίκτυο, με την οποία επιχείρηση του κλάδου προσφέρει μισθό μόλις 600 ευρώ μικτά, δηλαδή μικρότερο και από τις θεσμοθετημένες κατώτατες αποδοχές…
Πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα και οι ίδιοι οι εργοδότες έχουν εκφραστεί στο παρελθόν θετικά για να κηρυχθεί ως γενικώς υποχρεωτική, η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Ο λόγος είναι ότι μέσα από τη συγκεκριμένη σύμβαση, εκτιμάται ότι «μπαίνει τάξη» σε ένα θολό τοπίο εποχικής εργασίας και αποφεύγονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, που τόσο πολύ επιδρούν αρνητικά στη λειτουργία υγιών επιχειρήσεων του κλάδου.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, σε μια προσπάθεια να διορθωθούν τυχόν προβλήματα που έχουν εντοπιστεί πριν καλά-καλά ξεκινήσει η θερινή τουριστική σεζόν. Σε αυτά συγκαταλέγεται και το δικαίωμα ένταξης στην αναστολή σύμβασης, να μπορεί να ασκηθεί μονομερώς, από εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό, που δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης.