Πάγιες δαπάνες: Αρχίζει η επιδότηση για φως, νερό, τηλέφωνο και ενοίκιο
Δικαιούχοι, κριτήρια
Την επόμενη εβδομάδα εισέρχεται για ψήφιση στη Βουλή το νέο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών (φως, νερό, τηλέφωνο) για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη πανδημία.
Το νέο πρόγραμμα θα αφορά σε δαπάνες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Μαρτίου 2020- Ιουνίου 2021 και θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.
Η δυνατότητα επιδότησης φτάνει έως τα 3 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε ορίζει και ο αναθεωρημένος λόγω πανδημίας σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, το υπουργείο Οικονομικών είναι σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κατηγορίες παγίων δαπανών που θα καλύπτονται, όπως και τη μορφή που θα πάρει η επιδότηση που θα λάβουν οι δικαιούχοι.
Σημειώνεται ότι, σχετική διάταξη έχει ενταχθεί στο τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η όλη δράση θα πρέπει στη συνέχεια να εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, σύντομα αναμένεται να υπάρξει και το πρόγραμμα για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο «σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών’ στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων». Και συμπληρώνει: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, ο προσδιορισμός των επιλέξιμων παγίων δαπανών, η επιλέξιμη περίοδος πραγματοποίησης των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία υποβολής σχετικής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, ο μηχανισμός διασφάλισης μη υπέρβασης της μέγιστης έντασης ενίσχυσης και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος».
Διαβάστε επίσης: