Μητσοτάκης για Τουρκία: Η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί
Θα διεθνοποιούμε όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην περιοχή μας
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία ήταν σε πλήρη σύνθεση και δια ζώσης, η πρώτη μετά τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στο Νταβός, «αποστολές που εξέπεμψαν κοινό μήνυμα της ισχυρής Ελλάδος, σε επίπεδο διπλωματικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό.
Αυτό ακριβώς το μήνυμα χειροκρότησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος, το Αμερικανικό Κογκρέσο για να το συμμεριστούν λίγο μετά στην Ελβετία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά και διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί που βλέπουν πια την Ελλάδα ως έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι «η δυνατή Ελλάδα ενοχλεί» με αποτέλεσμα να δεχόμαστε από τους γείτονές μας λεονταρισμούς «αλλά όσο αυτοί απειλούν, τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει δίπλα-δίπλα, όμως εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντί μας», τόνισε. Απέναντι στο διεθνές δίκαιο την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.
«Εμείς συνεπώς δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράλογο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο. Αντίθετα μένουμε πάντα ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φόρα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο σημείο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τελεία και πέρασε στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας που όπως είπε παραμένουν σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Εξήγησε ότι η ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει εννέα παρεμβάσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της δημόσιας ζωής.
Ανέφερε ότι εφαρμόζεται στη χώρα μας στον τομέα της ενέργειας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη κι ότι από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός που στην πράξη εξουδετερώνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής κι άρα οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι πιο ισορροπημένοι παρά την κρίση η οποία δυστυχώς συνεχίζεται.
«Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα είναι εδώ για κάθε πολίτη που δοκιμάζεται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός πρότεινε την επιλογή της Ελλάδας να φορολογήσει με 90% τα υπερκέρδη των εταιρειών ρεύματος να τη μιμηθούν και άλλα κράτη.
Επεσήμανε την «υποκρισία του λαϊκισμού» αναφορικά με τα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τόνισε: «Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει».
Επιστρέφοντας στην ημερήσια διάταξη, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα σε τρεις πρωτοβουλίες: «Η πρώτη αφορά τη σημαντική παρέμβαση του Ελληνικού Δημοσίου ως μεγαλύτερου πιστωτή, προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να αποφύγουν την πτώχευση, να εξυγιανθούν, να προσελκύσουν καινούρια κεφάλαια και να λειτουργήσουν ξανά. Είναι μία επιλογή που υπηρετεί την απασχόληση και την ανάπτυξη, ταυτόχρονα όμως καλύπτει και ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού μας», είπε.
Και πρόσθεσε: «Το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο θέλω να αναδείξω, σε αυτή τη σύντομη εισαγωγική μου παρέμβαση, έχει αμιγώς κοινωνικό περιεχόμενο. Ακολουθεί τη σημαντική τομή την οποία κάναμε στην Πρωτοβάθμια Υγεία με τον θεσμό πια του δωρεάν προσωπικού γιατρού και για όλους, μία τομή η οποία έγινε αποδεκτή πολύ θετικά από την κοινωνία, κ. Υπουργέ και κα. Αναπληρώτρια Υπουργέ, και είναι πολύ σημαντικό να την υλοποιήσουμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».
Στάθηκε επίσης σε μια ακόμη σημαντική τομή που επιχειρείται με τις ρυθμίσεις για το πλαίσιο του αναδυόμενου τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Κυβερνοασφάλειας.