Μαρινάκης: «Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν» – Τι είπε για την ακρίβεια και το επίδομα θέρμανσης
Στις αυξημένες τιμές της ενέργειας, τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και το ενδεχόμενο να ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN.
Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά του ΠΑΣΟΚ και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τοποθετήθηκε για τις πληροφορίες σχετικά με την Κίμπερλι Γκιλφόιλ, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο μειώνεται η τιμή με την επιδότηση
Ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση πρωτοφανή, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής συγκυρία έχει επηρεάσει σημαντικά το κόστος των καυσίμων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα μπορούσε να διαμορφωθεί περίπου στα 1,95 ευρώ ανά λίτρο.
Με την επιδότηση στην αντλία, η τιμή εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει λίγο πάνω από το 1,50 ευρώ ανά λίτρο.
Η συγκεκριμένη ενίσχυση εφαρμόζεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καλύπτοντας όλους τους καταναλωτές.
Επίδομα θέρμανσης έως 1.560 ευρώ – Θα ανοίξει νωρίτερα η πλατφόρμα;
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο, όπως ανέφερε, αφορά περίπου 1,2 εκατομμύρια δικαιούχους.
Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει τα 1.560 ευρώ, ανάλογα με τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, ενώ στα επιδοτούμενα μέσα θέρμανσης περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια.
Παρουσιάζοντας τις αλλαγές στα εισοδηματικά όρια, σημείωσε ότι για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά το σχετικό όριο έχει αυξηθεί από τις 24.000 ευρώ το 2019 στις 34.000 ευρώ.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νωρίτερα οι αιτήσεις, ο Παύλος Μαρινάκης δεν ανακοίνωσε κάποια απόφαση.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα μεταφέρει το σχετικό αίτημα στους αρμόδιους, ώστε να εξεταστεί εάν μπορεί να εφαρμοστεί από τεχνική και δημοσιονομική άποψη.
Ενεργειακή κρίση και νέα μέτρα στήριξης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της.
Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως εξήγησε, η αναφορά του ζητήματος στα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής Συνόδου αποτελεί ένα πρώτο βήμα, χωρίς να σημαίνει ότι το ελληνικό αίτημα έχει ήδη εγκριθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 850 εκατομμύρια ευρώ για έκτακτες παρεμβάσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετων εσόδων από τον ΦΠΑ για το 2026.
Αναγνώρισε ότι οι οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών παραμένουν έντονες, τονίζοντας ότι οι δυνατότητες πρόσθετων ενισχύσεων εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Τι είπε για τη μείωση των φόρων στα καύσιμα
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει παρεμβάσεις με ουσιαστικό όφελος για τους καταναλωτές.
Ειδικά για το ντίζελ, εκτίμησε ότι μια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο επίπεδο θα είχε μικρότερο αποτέλεσμα από την επιδότηση στην αντλία.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραμένει θετική σε φορολογικές ελαφρύνσεις, εφόσον αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να μεταφερθούν πραγματικά στις τελικές τιμές.
Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Τσίπρα – Στόχος η αυτοδυναμία
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η πολιτική αντιπαράθεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ασκεί έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στον Αλέξη Τσίπρα.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία, σύμφωνα με την εκτίμησή του, είχε αφήσει κρίσιμους τομείς, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη ΔΕΗ και την Πολιτική Προστασία.
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των οικονομικών προτάσεών του και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση εμφανίζει σοβαρές πολιτικές αντιθέσεις.
Ξεκαθάρισε ότι ο βασικός εκλογικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αυτοδυναμία.
Για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, απέφυγε να σχολιάσει υποθετικά σενάρια, επισημαίνοντας ότι θα τοποθετηθεί εφόσον υπάρξει επίσημη εξέλιξη.
Τι απάντησε για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Ο Παύλος Μαρινάκης κλήθηκε να σχολιάσει και τα δημοσιεύματα σχετικά με ενδεχόμενη παραίτηση της Κίμπερλι Γκιλφόιλ, καθώς και τις αναφορές περί απειλών προς τον υπουργό Σταύρο Παπασταύρου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι υπήρξε περιστατικό απειλής και υπογράμμισε ότι ο διορισμός ή η αντικατάσταση ενός πρέσβη αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της χώρας που εκπροσωπεί.
Απέφυγε, επίσης, να συνδέσει τα δημοσιεύματα με τις ενεργειακές επενδύσεις και τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και τουρκολιβυκό μνημόνιο
Σχετικά με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ο Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε ότι δεν έχει εκχωρηθεί καμία αρμοδιότητα στη γαλλική πλευρά.
Όπως ανέφερε, οι διαδικασίες αδειοδότησης πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ενώ δεν απαιτείται έγκριση άλλης χώρας για την εκτέλεση των προβλεπόμενων εργασιών.
Αναφερόμενος, τέλος, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι είναι παράνομο και άκυρο.
Επικαλέστηκε τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο ως παραδείγματα ενεργειών της ελληνικής διπλωματίας.
- 16 λεπτά πριν Εργαζόμενοι: Πότε δικαιούνται αποζημίωση χωρίς ανώτατο όριο – Τι αλλάζει στους μισθούς
- 48 λεπτά πριν Στο νοσοκομείο η Αγγελική Ηλιάδη – «Δεν έχω υπάρξει πιο εξαντλημένη στη ζωή μου»
- 1 ώρα πριν ΑΣΕΠ: 8.400 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο – Ποιους αφορά









