Voucher έως 1.000 ευρώ: Τι ισχύει για την πρώτη πληρωμή πριν από τις γιορτές

Voucher έως 1.000 ευρώ: Τι ισχύει για την πρώτη πληρωμή πριν από τις γιορτές

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χορήγησης της επισιτιστικής βοήθειας φέρνει το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τους δικαιούχους να λαμβάνουν vouchers για την αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Η πρώτη καταβολή αναμένεται να φτάσει περίπου τα 1.000 ευρώ λόγω αναδρομικότητας, με στόχο να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα του 2026.

Το νέο σύστημα παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Σταύρο Καφούνη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η εφαρμογή του προγράμματος, η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ανάγκη να ενταχθούν εγκαίρως όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Voucher τροφίμων: Πόσα χρήματα προβλέπονται για τους δικαιούχους

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 400 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την επόμενη διετία, με στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μέση μηνιαία αξία του voucher υπολογίζεται περίπου στα 60 ευρώ.

Ωστόσο, η πρώτη πληρωμή αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, καθώς θα περιλαμβάνει αναδρομικά ποσά. Όπως έγινε γνωστό, εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 1.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν υποχρεωτικά το ίδιο ποσό.

Στόχος του υπουργείου είναι η αρχική καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, προκειμένου να ενισχυθούν τα νοικοκυριά σε μια περίοδο αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων.

Τι αλλάζει στις αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνουν την επισιτιστική βοήθεια οι ωφελούμενοι.

Μέχρι σήμερα, η στήριξη βασιζόταν σε προκαθορισμένες διανομές προϊόντων. Με το νέο μοντέλο, οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι τα τρόφιμα και τα είδη βασικής υλικής βοήθειας που χρειάζονται.

Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν από ποιο συμμετέχον κατάστημα θα πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών κάθε νοικοκυριού, αλλά και η αποφυγή του κοινωνικού στιγματισμού που ενδεχομένως συνόδευε τις παραδοσιακές διανομές τροφίμων.

Ποια καταστήματα θα δέχονται τα vouchers

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε το πρόγραμμα να μην περιοριστεί μόνο στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής.

Στόχος είναι οι δικαιούχοι να μπορούν να εξαργυρώνουν τα vouchers σε καταστήματα της γειτονιάς τους, αλλά και σε επιχειρήσεις μικρών πόλεων, χωριών και απομακρυσμένων περιοχών.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο επιδιώκει την απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης των επιχειρήσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.

Η ΕΣΕΕ αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στην ενημέρωση των εμπορικών συλλόγων και των μελών της, ενθαρρύνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα να συμμετάσχουν εγκαίρως.

Η έγκαιρη ένταξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους ήδη από την πρώτη, αυξημένη καταβολή.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Στόχος η πρώτη πληρωμή πριν από τα Χριστούγεννα

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα επιδιώκει να προσφέρει στους πολίτες περισσότερη ελευθερία επιλογής, χωρίς αναμονή σε ουρές και χωρίς προκαθορισμένα πακέτα προϊόντων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο.

Όπως ανέφερε, η πρώτη καταβολή θα είναι αυξημένη λόγω αναδρομικότητας και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε η οικονομική ενίσχυση να φτάσει εγκαίρως στους πολίτες που την έχουν ανάγκη.

Τι προβλέπεται για τις πληρωμές των επιχειρήσεων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν και ζητήματα που αφορούν την οικονομική διευκόλυνση των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Κωνσταντίνος Μεγαρίτης, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει ώστε οι πάροχοι, εφόσον διαθέτουν φορολογική ενημερότητα, να εισπράττουν το καθαρό ποσό των vouchers χωρίς παρακρατήσεις.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συμμετοχής των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρότερων, για τις οποίες η άμεση είσπραξη των χρημάτων έχει ιδιαίτερη σημασία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, εξέφρασε τη θετική στάση της Συνομοσπονδίας απέναντι στη δυνατότητα συμμετοχής πολύ μικρών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η κοινωνική στήριξη μπορεί να συνδυαστεί με την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Πότε ξεκινά το πρόγραμμα και τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Με βάση τις ανακοινώσεις, η πρώτη καταβολή των vouchers έχει ως επιδιωκόμενο χρονικό ορίζοντα την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα του 2026.

Ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία πληρωμής, ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν αναλυτικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ή ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του ποσού για κάθε δικαιούχο.

Επομένως, τα περίπου 1.000 ευρώ αποτελούν εκτίμηση για την πρώτη αναδρομική καταβολή και όχι επιβεβαιωμένο ενιαίο επίδομα για όλους.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του προγράμματος, τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και τη διαδικασία διάθεσης των vouchers στους ωφελούμενους.

Μαρία Τριγώνη

Μαρία Τριγώνη

Η Μαρία Τριγώνη σπούδασε Δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες Radar.gr, ενώ έχει αρθρογραφήσει σε πολιτιστικά και ταξιδιωτικά sites ExploringGreece.tv, Artviews.gr. Στο workenter.gr ασχολείται με το ελεύθερο ρεπορτάζ, ενώ καλύπτει και τη θεματολογία της κοινωνικής πολιτικής.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies