Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση 30% και ποσά έως 1.560 ευρώ – Πότε αναμένεται η προκαταβολή
Αύξηση 30% στο επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2026-2027, με ανώτατο ποσό 1.560 ευρώ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Παράλληλα, από σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, η κρατική επιδότηση και η έκπτωση των διυλιστηρίων μειώνουν συνολικά κατά 40 λεπτά το λίτρο την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.
Έτσι, όσοι πληρούν τα κριτήρια του επιδόματος μπορούν να συνδυάσουν δύο διαφορετικές ενισχύσεις: τη χαμηλότερη τιμή αγοράς και το ποσό που θα λάβουν έπειτα από αίτηση.
Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, η πλατφόρμα αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή της προκαταβολής προβλέπεται έως τις 23 Δεκεμβρίου 2026.
Η αύξηση καλύπτει όλες τις επιλέξιμες μορφές θέρμανσης, όπως πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καυσόξυλα και πέλετ. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των συναρμόδιων υπουργείων.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς προκύπτει η μείωση
Για το διάστημα 15 έως 31 Οκτωβρίου, το κράτος επιδοτεί το πετρέλαιο θέρμανσης με 20 λεπτά ανά λίτρο. Επιπλέον, τα διυλιστήρια προσφέρουν ισόποση έκπτωση.
Η μείωση περνά απευθείας στην τιμή πώλησης, χωρίς αίτηση ή εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, το επίδομα θέρμανσης απαιτεί ξεχωριστή αίτηση και έλεγχο των προϋποθέσεων.
Τι σημαίνει για τη δική σας παραγγελία
Σκέφτεστε να αγοράσετε 1.000 λίτρα; Με συνολική έκπτωση 40 λεπτών ανά λίτρο, η διαφορά φτάνει τα 400 ευρώ.
Ενδεικτικά, εάν η τιμή πριν από τις παρεμβάσεις διαμορφωνόταν στο 1,95 ευρώ, το κόστος θα υποχωρούσε από τα 1.950 στα 1.550 ευρώ. Πρόκειται για παράδειγμα υπολογισμού: η τελική προσφορά εξαρτάται από την περιοχή και τον προμηθευτή.
Οι τιμές αποτελούν εκτιμήσεις
Το υπουργείο εκτιμά την τιμή μετά τις μειώσεις κοντά στο 1,55 ευρώ το λίτρο, με πιθανές διακυμάνσεις.
Παράλληλα, υπολογίζει ότι το πραγματικό κόστος για δικαιούχους του αυξημένου επιδόματος μπορεί να προσεγγίσει το 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Το ποσό αυτό αποτελεί εκτίμηση της συνολικής επιβάρυνσης μετά την ενίσχυση και δεν συνιστά ενιαία τιμή πώλησης για όλους.
- 8 λεπτά πριν Μεταθέσεις ΕΕΠ-ΕΒΠ: Ξεκινούν αύριο (16/10) οι αιτήσεις – Μέχρι πότε η προθεσμία
- 18 λεπτά πριν Καιρός: Νέα κακοκαιρία από αύριο (16/10) – Πού θα χτυπήσουν βροχές και καταιγίδες
- 28 λεπτά πριν ΔΥΠΑ: Αύριο (16/10) δωρεάν εργαστήρια για εργασία στην Κέρκυρα – Δηλώστε συμμετοχή






