ΕΑΕ 2026: Αιτήσεις έως 30 Οκτωβρίου – Πότε προβλέπονται οι προκαταβολές

ΕΑΕ 2026: Αιτήσεις έως 30 Οκτωβρίου – Πότε προβλέπονται οι προκαταβολές
Πηγή Φωτογραφίας: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έως τις 30 Οκτωβρίου 2026 μπορούν οι γεωργοί να υποβάλουν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Παράλληλα, η Αρχή επικαιροποιεί τις προθεσμίες διορθώσεων και συνδέει τον χρόνο υποβολής τους με τις προβλεπόμενες προκαταβολές.

Οι αλλαγές αφορούν επίσης τα ΚΑΕΚ και τους ΑΤΑΚ, τα δικαιολογητικά, τα οικολογικά προγράμματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Η ΑΑΔΕ προχωρά στην τροποποίηση της απόφασης Α. 1161/2026 μετά τη διαβούλευση με τους φορείς υποβολής και την τηλεδιάσκεψη της 9ης Οκτωβρίου με 700 εξουσιοδοτημένους φορείς.

ΕΑΕ 2026: Ποιες διορθώσεις μετρούν για τις προκαταβολές

Για τους γεωργούς που υπέβαλαν την ΕΑΕ έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2026, οι τροποποιήσεις που πραγματοποίησαν έως τις 10 Οκτωβρίου 2026 θα ληφθούν υπόψη για την προκαταβολή έως τις 31 Οκτωβρίου 2026.

Αντίστοιχα, για όσους υποβάλουν την ΕΑΕ έως τις 30 Οκτωβρίου 2026, οι τροποποιήσεις που θα κάνουν έως τις 10 Νοεμβρίου 2026 θα ληφθούν υπόψη για την προκαταβολή έως τις 30 Νοεμβρίου 2026.

Παράλληλα, όσοι υπέβαλαν αίτηση έως τις 25 Σεπτεμβρίου μπορούν να προχωρήσουν σε επιπλέον τροποποιήσεις μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου 2026. Ωστόσο, για την προκαταβολή έως τις 31 Οκτωβρίου, μετρούν οι διορθώσεις που ολοκλήρωσαν έως τις 10 Οκτωβρίου.

Οι ειδικές προθεσμίες έως τον Μάρτιο του 2027

Πέρα από τη γενική προθεσμία διορθώσεων, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει διαφορετικές ημερομηνίες ανά παρέμβαση:

  • 16 Νοεμβρίου 2026: Τροποποιήσεις για τις Παρεμβάσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • 11 Ιανουαρίου 2027: Τροποποιήσεις αιτημάτων οικολογικών προγραμμάτων σε επίπεδο αγροτεμαχίου, με εξαίρεση τις δημόσιες βοσκοτοπικές εκτάσεις.
  • 31 Ιανουαρίου 2027: Τροποποιήσεις αιτημάτων οικολογικών προγραμμάτων αποκλειστικά για δημόσιες βοσκοτοπικές εκτάσεις. Επίσης, καταχώριση δικαιολογητικών για οικολογικά προγράμματα και συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη, εφόσον έχουν εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026.
  • 31 Μαρτίου 2027: Τροποποιήσεις αιτημάτων συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης σε επίπεδο αγροτεμαχίου και καταχώριση σχετικών δικαιολογητικών που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2027. Η ίδια προθεσμία καλύπτει τροποποιήσεις οικολογικών προγραμμάτων βάσει ελέγχων με τεχνικές παρακολούθησης εκτάσεων (AMS).

ΚΑΕΚ: Στο 55% η ελάχιστη γεωχωρική επικάλυψη

Η ΑΑΔΕ ορίζει στο 55% το ελάχιστο ποσοστό γεωχωρικής επικάλυψης της ψηφιοποιούμενης έκτασης με τους δηλούμενους ΚΑΕΚ, διατηρώντας τον έλεγχο των εκτάσεων.

Παράλληλα, επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τον συνυπολογισμό ΚΑΕΚ που δεν επαληθεύονται για αντικειμενικούς λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δηλώσει τον λόγο μη επαλήθευσης στην πλατφόρμα myAGRO.

Επιπλέον, η νέα απόφαση περιλαμβάνει παράρτημα με ενδεικτικά δικαιολογητικά για περιπτώσεις μη ταυτοποίησης ΑΤΑΚ ή ΚΑΕΚ, όπως αγορά, κληρονομιά, δωρεά και γονική παροχή.

Πότε αρκεί υπεύθυνη δήλωση

Για τις περιπτώσεις εξαίρεσης ΚΑΕΚ ή ΑΤΑΚ, όταν ο γεωργός δεν προσκομίζει τα σχετικά δικαιολογητικά, μπορεί να καταθέσει στον φορέα υποβολής υπεύθυνη δήλωση μέσω gov.gr ή με θεώρηση γνησίου υπογραφής.

Η δήλωση αρκεί για τους σκοπούς δέουσας επιμέλειας του φορέα υποβολής, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Επίσης, οι φορείς δεν υποχρεούνται να τηρούν στον φάκελο τεκμηρίωσης δεδομένα που αντλούν από πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή τρίτων φορέων. Μπορούν, πάντως, να τα διατηρούν για τη δική τους διασφάλιση.

Τι αλλάζει για φορείς υποβολής και κληρονόμους

Όταν η ΑΑΔΕ ζητά φάκελο τεκμηρίωσης για έλεγχο, ο φορέας υποβολής πρέπει να αποστείλει:

  • Τον ψηφιακό φάκελο εντός δύο εργάσιμων ημερών από την αποστολή του αιτήματος.
  • Τα στοιχεία που επιτρέπεται να τηρεί σε έγχαρτη μορφή εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Παράλληλα, οι ιχθυολόγοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αποκτούν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν την υποβολή ΕΑΕ για λογαριασμό γεωργών.

Σε περίπτωση θανάτου γεωργού εντός του 2026, η ειδική ρύθμιση επιτρέπει σε κληρονόμο να υποβάλει την αίτηση, αφού προηγηθεί η προβλεπόμενη ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου.

Χρυσούλα Κέντσου Δρακάκη

Χρυσούλα Κέντσου Δρακάκη

Η Χρυσούλα Κέντσου-Δρακάκη είναι δημοσιογράφος και καλύπτει θέματα ΑΣΕΠ με ειδίκευση στην Υγεία και στην Ψυχαγωγία. Εχει σπουδάσει αθλητική δημοσιογραφία και λογοτεχνική μετάφραση, διόρθωση - επιμέλεια κειμένων. Προϋπηρεσία στο Epixeiro.gr και στο Healthweb.gr.

Όλα τα άρθρα

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies