Έρχεται σφοδρή κακοκαιρία: Σε δύο ημέρες μπορεί να πέσει βροχή ενός μήνα
Ισχυρή επιδείνωση του καιρού αναμένεται την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, με ορισμένες περιοχές να ενδέχεται να δεχθούν μέσα σε μόλις 48 ώρες ποσότητες βροχής αντίστοιχες ή ακόμη και μεγαλύτερες από τη μέση βροχόπτωση ολόκληρου του Οκτωβρίου.
Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκονται η Μαγνησία, με ιδιαίτερη έμφαση στο Πήλιο, οι Σποράδες, καθώς και η βόρεια και κεντρική Εύβοια. Στις συγκεκριμένες περιοχές τα συνολικά ύψη βροχής μπορεί να ξεπεράσουν τοπικά τα 100 χιλιοστά, ενώ ορισμένα προγνωστικά σενάρια ανεβάζουν τις ποσότητες ακόμη και στα 130-150 χιλιοστά.
Για να γίνει αντιληπτή η ένταση του φαινομένου, ο Βόλος δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 65 χιλιοστά βροχής σε ολόκληρο τον Οκτώβριο, η Σκιάθος περίπου 75 και η Χαλκίδα περίπου 60 χιλιοστά.
Στο επίκεντρο και η Αττική
Στην Αττική προβλέπονται κατά τόπους 20 έως 50 χιλιοστά βροχής, ενώ σε περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ισχυρότερες καταιγίδες οι ποσότητες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 60-80 χιλιοστά.
Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι της Τρίτης και θα διατηρηθούν έως το πρωί της Τετάρτης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, καθώς ακόμη και μικρότερα ύψη βροχής μπορούν να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα σε περιοχές με ανεπαρκή απορροή υδάτων.
Σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται επίσης στο βόρειο Αιγαίο, ενώ στα Δωδεκάνησα και στα Χανιά τα τοπικά ύψη μπορεί να φτάσουν τα 70-80 χιλιοστά.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται ακόμη στη δυτική Ελλάδα, στα νησιά του Ιονίου, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία και στη Χαλκιδική, με ποσότητες που ενδέχεται να αγγίξουν τα 50-70 χιλιοστά.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται εκεί όπου τα φαινόμενα θα έχουν διάρκεια και επιμονή. Σε Μαγνησία, Σποράδες και Εύβοια αυξάνεται ο φόβος για υπερχειλίσεις ρεμάτων, τοπικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Το ύψος της βροχής από μόνο του δεν αρκεί για να αποτιμηθεί ο πλημμυρικός κίνδυνος. Καθοριστικό ρόλο παίζουν η ένταση με την οποία θα πέσει η βροχή, η διάρκειά της, αλλά και η κατάσταση του εδάφους και των υποδομών αποστράγγισης.
- Μόλις τώρα Μητσοτάκης: Δεκατέσσερις ανακατασκευασμένοι συρμοί στον Ηλεκτρικό
- 2 λεπτά πριν Νέοι και παλιοί συνταξιούχοι: Γιατί με τα ίδια χρόνια ασφάλισης μπορεί να παίρνουν διαφορετική σύνταξη
- 18 λεπτά πριν Δήμος Λευκάδας: Προσλήψεις για αποφοίτους ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ








