Ζωή Ράπτη: Κέντρα υποστήριξης εργαζομένων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Τρία θα λειτουργήσουν στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη

Κέντρα υποστήριξης εργαζομένων πρόκειται να λειτουργήσουν το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη. Πρόκειται για τέσσερις δομές ψυχική υγείας που δημιουργούνται, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Τρία από τα κέντρα θα λειτουργήσουν στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κέντρο που ξεκινά άμεσα τη λειτουργία του βρίσκεται στο Αιγάλεω, θα ακολουθήσει αυτό στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Η υφυπουργός Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ για τη λειτουργία των κέντρων αυτών, τα οποία στόχο έχουν την υποστήριξη των εργαζομένων σε θέματα ψυχικής υγείας.

Τόσο η πανδημία του κορονοϊου, αλλά και προηγουμένως η πολυετής οικονομική κρίση, έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος και η απομόνωση από τον εργασιακό χώρο (τηλεργασία). Παρατηρούνται φαινόμενα άγχους, κατάθλιψης, σωματοποίησης του θυμού, ελλείμματος προοπτικής για το μέλλον. Ένα ποσοστό εργαζομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί το στρες κατά τη διάρκεια της εργασίας, ενώ πιο ευάλωτοι είναι οι νέοι και οι γυναίκες. Στα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων, η λειτουργία των οποίων χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας θα παρέχουν στήριξη, βοήθεια και συμβουλές.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram