Ζαγοροχώρια: Τα 46 «διαμάντια» της Πίνδου
Πέτρινα χωριά και απαράμιλλο φυσικό κάλλος
Το Ζαγόρι είναι περιοχή στην οροσειρά της Πίνδου, εκεί όπου 46 μικροί συνθέτουν τα περίφημα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες και τις πλαγιές της Πίνδου. Τα πέτρινα χωριά και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος είναι πόλος έλξης εκατοντάδων επισκεπτών τόσο τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.
Ζαγοροχώρια Αξιοθέατα
Ποταμός Βοϊδομάτης
Ο Βοϊδομάτης γνωστός και ως «ποτάμι του Βίκου» είναι το ποτάμι που πηγάζει από το Φαράγγι του Βίκου και συναντάει τον ποταμό Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Θεωρείται ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης. Για τους πιο τολμηρούς, υπάρχουν πολλά extreme sports στο ποτάμι, όπως rafting, canoe, kayak και έχει αξιολογηθεί με βαθμό δυσκολίας 1 στα 5.
Το Φαράγγι του Βίκου
Από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα. Είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους και σύμφωνα με το βιβλίο Guinness έχει το στενότερο άνοιγμα με μόλις 1.100 μ. και βάθος πάνω από 900 μ. Το φαράγγι έχει μεγάλη ποικιλία πανίδας και τα βότανα της περιοχής χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς στο παρελθόν.
Αρχαίος Οικισμός Βίτσας
Ο Αρχαίος οικισμός της Βίτσας χρονολογείται να κατοικήθηκε από τον 9ο μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στα όρια της Βίτσας και του Μονοδενδρίου. Περιλαμβάνει έναν μολοσσικό οικισμό (οι Μολοσσοί ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο που εγκαταστήθηκε στην Ήπειρο στη Μυκηναϊκή εποχή) και δύο νεκροταφεία, ένα στο βόρειο και ένα στο νότιο τμήμα του οικισμού. Το εντυπωσιακό στα νεκροταφεία είναι ότι σε μερικά σημεία υπήρχαν μέχρι και τέσσερα στρώματα τάφων.
Σπήλαιο Κλειδί
Το σπήλαιο Κλειδί βρίσκεται νότια του χωριού της Κλειδωνιάς, σε βραχοσκεπή στο κατώτερο τμήμα της χαράδρας του Βοϊδομάτη σε υψόμετρο 500 μέτρων. Χρονολογείται από το 14.000 π.Χ., ενώ έχουν βρεθεί οστέινα και λίθινα εργαλεία, οστά ζώων και κοχύλια που χρονολογήθηκαν και από το 20.000 π.Χ.
Σκάλα Βραδέτου
Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν πολλές σκάλες και καλντερίμια, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι το καλντερίμι του Βραδέτου. Βρίσκεται στο κεντρικό Ζαγόρι και ενώνει τα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Έχει 1.200 σκαλοπάτια και κατασκευάστηκε πιθανά τον 18ο αιώνα. Μέχρι το 1970 αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο επικοινωνίας των δύο χωριών. Για τη διάσχιση του χρειαζόνται περίπου 40 λεπτά.
Κολυμπήθρες Πάπιγκο
Οι κολυμπήθρες ή οβίρες είναι στην πραγματικότητα κοιλώματα στα αβεστολιθικά πετρώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από τα νερά του ρεύματος Ρογκοβού. Εκεί θα δείτε φυσικές πισίνες, στις οποίες μπορείτε να βουτήξετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη και το σκηνικό είναι πραγματικά εντυπωσιακό και απολαυστικό.
Δρακόλιμνη Τύμφης
Στην Ήπειρο είναι σχηματισμένες πολλές δρακόλιμνες ή αλλιώς αλπικές λίμνες, με την πιο γνωστή και εντυπωσιακή να είναι η Δρακόλιμνη της Τύμφης ή αλλιώς της Γκαμήλας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050μ., βάθος που δεν ξεπερνά τα 3 μέτρα και έχει ελλειψοειδές σχήμα. Δημιουργήθηκε από τους παγετώνες πριν από 10.000 χρόνια.
Ζαγοροχώρια Διαμονή
- Πάπιγκο: Το Πάπιγκο, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, είναι ένα από τα πιο γραφικά Ζαγοροχώρια και η αρχιτεκτονική του είναι εκπληκτική με καλοχτισμένα σπίτια, γραφικά πέτρινα καλντερίμια και το Φαράγγι του Βίκου σε πολύ κοντινή απόσταση. Υπάρχει μεγάλη προσφορά καταλυμάτων στην περιοχή και επιλογές για όλες τις τσέπες.
- Μονοδένδρι: Το Μονοδένδρι είναι χτισμένο στο βόρειο άκρο του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, κοντά στον παραπόταμο του Αώου, Βοϊδομάτη και απέχει 41 χλμ. από τα Ιωάννινα. Το Μονοδένδρι πάντα συμπορευόταν με την Βίτσα και παλιά αποτελούσαν ενιαία κοινότητα. Οι τιμές των καταλυμάτων στο Μονοδένδρι είναι πιο χαμηλές από ότι στο Πάπιγκο, απλά δεν υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά.
- Βίτσα: Η Βίτσα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού, στην είσοδο του φαραγγιού του Βίκου, στις νοτιοανατολικές πλαγιές της κορυφής Στούρος, 37 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Βρίσκεται πολύ κοντά με το Μονοδένδρι, και αποτελεί και εκείνη έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς στα Ζαγοροχώρια. Έχει εξίσου ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές και η διαμονή εκεί θα σας μείνει αξέχαστη.
- Άνω Πεδινά: Τα Άνω Πεδινά είναι ένα υπέροχο, μικρό χωριό που σφύζει από ζωή. Είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς διατηρεί την χαρακτηριστική ζαγορίτικη αρχιτεκτονική. Αποτελείται από σπίτια και αλώνια από λευκή πέτρα και στενά λιθόστρωτα καλντερίμια. Στην πλατεία του χωριού θα δείτε ένα πλάτανο που φυτεύτηκε το 1819.
- Τσεπέλοβο: Το Τσεπέλοβο αν και είναι το κόσμημα των Ζαγοροχωρίων δεν έχει τόσο μεγάλη προσφορά καταλυμάτων. Για αυτό εξασφαλίστε αρκετά νωρίτερα την κράτησή σας.
- Αρίστη: Η Αρίστη βρίσκεται στο δρόμο προς Πάπιγκο και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τουριστικά σε μεγάλο βαθμό. Το χωριό αποτελείται από πετρόχτιστα αρχοντικά, παραδοσιακά καλντερίμια και εκκλησίες που μαζί με τις ομορφιές της φύσης κάνουν το τοπίο μοναδικό.
Πάπιγκο
Αναφέρεται συχνά ως το Μεγάλο Πάπιγκο και το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο. Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπόρους, καθώς από το Μικρό Πάπιγκο ξεκινάει και το περίφημο μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο της Αστράκας (περίπου 3 ώρες) , αλλά και σε μία αλπική λίμνη, την ξακουστή Δρακόλιμνη. Βέβαια οι πεζοπορίες στην περιοχή είναι πιο ιδανικές το καλοκαίρι. Στο Πάπιγκο θα βρείτε μικρά και μεγάλα καφέ, ταβέρνες και νόστιμες πίτες που θα μπορείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας.
Ποια είναι τα Ζαγοροχώρια
Τα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη που είναι η Αρίστη, το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι., στο Δυτικό Ζαγόρι. Το Ανατολικό Ζαγόρι βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων και αποτελείται από λιγότερο γνωστά αλλά εξίσου όμορφα χωριά. Αυτά είναι η Βοβούσα, Δεμάτι, Ιτέα, Καστανώνα, Πέτρα, τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Φλαμπουράρι, Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), καθώς και οι όμορφοι συνοικισμοί Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.
Το Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκεται βόρεια των Ιωαννίνων και περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήποι, Ασπράγγελοι, Δίλοφο, Κουκούλι, Καπέσοβο, τα Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω Πεδινά, Κάτω Πεδινά) καθώς και τα χωριά Τσεπέλοβο, Σκαμνέλι, Νεγάδες, Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.
Διαβάστε επίσης: