Υπ. Εργασίας: Πέντε μέτρα-ανάσα για τον τουρισμό με… ερωτηματικά
Διευκρινίσεις για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας για να προλάβει τα… χειρότερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η χθεσινή ανακοίνωση για πέντε μέτρα που θα στηρίξουν την απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.
Πρόκειται για μέτρα που τα είχε ανάγκη η υγιής επιχειρηματικότητα σε αυτό τον τομέα, με τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων να είναι υπαρκτός, αλλά και οι εργαζόμενοι, καθώς βλέπουν να φουντώνει το φάσμα της ανεργίας.
Μόνο που τα μέτρα έχουν κάποια «θολά» σημεία. Ήδη, αργά το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, σε σχέση με τις εξαγγελίες των μέτρων. Τόνισε τα εξής:
- Στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού δίνεται δικαίωμα υπαγωγής τους στο μέτρο της
αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021,
σύμφωνα με τους ισχύοντες ειδικούς όρους. - Οι επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού μπορούν να εντάσσουν εργαζόμενούς τους στον
μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», έως και τον Σεπτέμβριο 2021, καθώς το πρόγραμμα επεκτείνεται
έως και τις 30/9/2021.
Όμως οι απορίες δεν τελειώνουν εδώ. Τα μέτρα αφορούν τόσο τους εποχικά εργαζόμενους που πρέπει υποχρεωτικά να επαναπροσληφθούν, όσο και εκείνους που δεν είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψή τους (περίπου 80.000 άτομα). Ουσιαστικά, τα μέτρα εστιάζονται στην περαιτέρω χρήση της αναστολής σύμβασης, για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, αλλά και του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τον Σεπτέμβριο.
Νέο πρόγραμμα με 100.000 θέσεις εργασίας – Ποιους αφορά
Επίσης, ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα που προσφέρει 100.000 νέες θέσεις εργασίας, με επιδότηση του μη μισθολογικού και μέρους του μισθολογικού κόστους και το οποίο έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στη ΔΕΘ του περασμένου Σεπτεμβρίου! Ένα πρόγραμμα, που καλά πληροφορημένες πηγές, θέλουν να αξιοποιείται κυρίως από εργαζόμενους στον τομέα της εστίασης.
Βέβαια, εκτιμάται ότι έχουν ανέλθει σε περίπου 150.000 οι εργαζόμενοι του κλάδου, που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά, επειδή η επιχείρηση που εργάζονταν, δεν επαναλειτούργησε.
Διαβάστε επίσης: