ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ Κατάρτιση
Ξενοδοχεία: Κρίνεται η «τύχη» της αναστολής σύμβασης και ο μισθός χιλιάδων εργαζόμενων
Κίνδυνος μαζικών απολύσεων ακόμα και από 1η Ιουλίου
Υπολογίζεται ότι από τα 10.500 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, δεν θα ανοίξουν 2.000 – 2.500 στη χειρότερη περίπτωση
30/06/2021 | 09:54
Υπολογίζεται ότι από τα 10.500 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, δεν θα ανοίξουν 2.000 – 2.500 στη χειρότερη περίπτωση
Το οικονομικό επιτελείο καλείται να αποφασίσει: Θα επεκτείνει για άλλο ένα μήνα τις αναστολές συμβάσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων ή θα βάλει «τίτλους τέλους» στο μέτρο; Εάν δεν αλλάξει κάτι, τότε από αύριο, Πέμπτη 1η Ιουλίου, παύει να ισχύει η αναστολή σύμβασης.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν το σύνολο των 120.000 εποχικά εργαζόμενων, στα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος της άμεσης απόλυσης, με την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης.
Μόνο που ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ούτε αυτό το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς προστατεύονται από την απόλυση για το ανάλογο χρονικό διάστημα!
Καλά πληροφορημένες πηγές, θέλουν το υπουργείο Εργασίας, να προσανατολίζεται στο να επεκτείνει την αναστολή σύμβασης, μόνο για τα ξενοδοχεία που θα μείνουν κλειστά. Υπολογίζεται ότι από τα 10.500 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, δεν θα ανοίξουν 2.000 – 2.500 στη χειρότερη περίπτωση.
Μένει να φανεί, ποια θα είναι η λύση που θα επιλεχθεί και για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, που δεν θα μπορούν να καλύψουν τη μισθοδοσία για το σύνολο των εργαζομένων τους…
Σε κάθε περίπτωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), υπογραμμίζει ότι όπου δεν υπάρξει επαναπρόσληψη, πρέπει να γίνει απόλυση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανή καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και για σχετική αποζημίωση. Στον αντίποδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ζητάει επίσημα από την Κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο της αναστολής σύμβασης για τον Ιούλιο και να το επανεξετάσει και για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο. Αναφέρεται μάλιστα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ξενοδοχείων (στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε ορεινές περιοχές και όσα δραστηριοποιούνται σε συνέδρια και εκθέσεις) που έχουν υποστεί, αλλά και συνεχίζουν να υφίστανται τεράστιες ζημίες. Άρα πρέπει να στηριχθούν ώστε να διασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι.
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι για τα ξενοδοχεία που μένουν ανοιχτά, αν δεν επεκταθεί η αναστολή σύμβασης, υπάρχει εν ισχύ ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με τον οποίο καταβάλλουν το 80% του μισθού και έχουν πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.