ΑΣΕΠ Προσλήψεις

Βρούτσης: Αύξηση σε προσωρινές συντάξεις και προκαταβολή εφάπαξ

Όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας

Διεύρυνση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης και δυνατότητα προκαταβολής του εφάπαξ μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα φέρει προς ψήφιση, εξήγγειλε μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, μέσω ρύθμισης θα υπάρξει διεύρυνση στο ποσοστό των προσωρινών συντάξεων έως 80% από 50% που είναι σήμερα για τους μισθωτούς και ταυτόχρονα θα αυξηθούν στο 70% τα ποσοστά για ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ.

 

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε πως στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε σχεδόν 250.000 δικαιούχους τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων οκτώ μηνών, ενώ, στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις.

 

Αναφορικά με τη διάταξη για το εφάπαξ, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως μέσω υπουργικής απόφασης, «θα υπάρχει η δυνατότητα για πρώτη φορά να γίνεται μία εκτίμηση του μέσου όρου του ύψους του εφάπαξ σε ταμεία διαφορετικά, διακριτά μεταξύ τους, για να μην υπάρχει περίπτωση να υπερκαλύπτουμε το εφάπαξ και θα δίνουμε αναδρομικά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το εφάπαξ στον κόσμο που το περιμένει, όσο πιο γρήγορα γίνεται».

 

Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε προσφάτως πως το θέμα αντιμετωπίζεται μέσω της οργάνωσης του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» για την απονομή ψηφιακών συντάξεων.

 

Όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης, εντός Ιουλίου θα παρουσιαστεί επίσημα η ψηφιακή σύνταξη “ΑΤΛΑΣ” ενώ την ίδια ώρα αξιολογούνται περίπου 3.000 συντάξεις προς απονομή.

 

Ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι το 40% των συντάξεων του ΟΓΑ και της αιτίας θανάτου, θα εκδίδονται πλέον ψηφιακά.

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως ο προϋπολογισμός του έχει τριπλασιαστεί για φέτος στα 30 εκατομμύρια ευρώ και οι αιτήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας τις 360.000.

 

Μίλησε επίσης για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο είναι χρηματοδοτικό πλαίσιο στήριξης που για πρώτη φορά επιδοτεί την εργασία, την αμοιβή του εργαζόμενου και δίνει ευελιξία στον εργοδότη να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωρίς απολύσεις. «Αυτή ήταν η επιδίωξη της κυβέρνησης», σχολίασε. Μέχρι ώρας, το πρόγραμμα χρησιμοποιούν 4.000 επιχειρήσεις κι έχουν ενταχθεί 50.000 αργαζόμενοι.

 

Στο πρόγραμμα, εξήγησε, θα γίνονται διαρκώς βελτιώσεις με παρεμβάσεις στη μείωση της γραφειοκρατίας, επέκταση του χρόνου εφαρμογής του 60% στις εργατικές εισφορές στον εργαζόμενο και διεύρυνση της συμμετοχής, ίσως και μέχρι τον Αύγουστο.

 

Για το επίδομα των 534 ευρώ, ο υπουργός υποστήριξε πως οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 15 Ιουλίου και αφορούν εργαζόμενους που μπήκαν σε αναστολή, αλλά και ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν.

Περισσότερες ειδήσεις
Τα τελευταία νέα του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Δείτε προσόντα, δικαιολογητικά, προθεσμίες για όλες τις ειδικότητες