Βρέθηκε το ελιξίριο της ζωής;
Φάρμακο αύξησε 25 % τη διάρκεια ζωής σε ποντίκια
Ένα φάρμακο που στα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξε ότι ενίσχυσε την υγεία τους και αύξησε τη διάρκεια της ζωής τους μπορεί να είναι ευεργετικό για την πρόληψη της γήρανσης του ανθρώπου είπαν οι ερευνητές. Τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία διατήρησαν τη σιλουέτα τους, δεν αύξαναν δηλαδή το βάρος τους, ήταν λιγότερο επιρρεπή στον καρκίνο και έζησαν για αρκετά περισσότερο από τον μέσο όρο ζωής αυτών των ζώων με τους ερευνητές να χαρακτηρίζουν «δελεαστικό» το εύρημα για αξιοποίηση του σε αντίστοιχες θεραπείες στον άνθρωπο.
Το φάρμακο απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιντερλευκίνη-11 (IL-11). Η πρωτεΐνη είναι σημαντική στα πρώτα στάδια της ζωής του ανθρώπου βοηθώντας την ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων. Τα επίπεδά της ιντερλευκίνης-11 αυξάνονται στο ανθρώπινο σώμα ωστόσο καθώς μεγαλώνουμε συμβάλλοντας σε εμφάνιση υψηλότερων επιπέδων φλεγμονής και οι ερευνητές λένε ότι παρεμβάλλεται με αρνητικό τρόπο σε αρκετούς βιολογικούς διακόπτες που ελέγχουν τον ρυθμό της γήρανσης.
Ο μηχανισμός
Το εύρημα είναι το πιο πρόσφατο που δείχνει ότι ο έλεγχος των φλεγμονών – απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος – μπορεί να είναι ένας τρόπος πρόληψης καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία. Το φάρμακο δοκιμάζεται ήδη σε ανθρώπους για τη θεραπεία παθήσεων των πνευμόνων, αλλά η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature», υποδηλώνει ότι η αναστολή της γήρανσης θα μπορούσε να είναι ένα άλλο όφελος.
Όταν χορηγήθηκαν στα ποντίκια στις 75 εβδομάδες – που ισοδυναμεί με περίπου 55 ανθρώπινα χρόνια – έζησαν έως τις 156 εβδομάδες, σε σύγκριση με 121 εβδομάδες σε όσα ποντίκια δεν έλαβαν τη θεραπεία. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν στη θεραπεία έγιναν γνωστά ως «γιαγιάδες super models» λόγω της νεανικής εμφάνισής τους σε σχέση με την ηλικία τους.
«Τα ευρήματα είναι συναρπαστικά. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία είχαν λιγότερους καρκίνους και ήταν απαλλαγμένα από τα συνήθη σημάδια γήρανσης και αδυναμίας, αλλά είδαμε επίσης μειωμένη μυϊκή απώλεια και βελτίωση της μυϊκής δύναμης. Με άλλα λόγια, τα παλιά ποντίκια που έλαβαν anti-IL-11 ήταν πιο υγιή. Προηγούμενα προτεινόμενα φάρμακα και θεραπείες που παρατείνουν τη ζωή είτε παρουσιάζουν σημαντικές παρενέργειες, είτε δεν λειτουργούν και στα δύο φύλα, είτε θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή, αλλά όχι την υγιή ζωή, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την θεραπεία με IL- 11» λέει Στιούαρτ Κουκ καθηγητής από το Imperial College του Λονδίνου και την Ιατρική Σχολή Duke-NUS στη Σιγκαπούρη, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Το φάρμακο δεν είναι το πρώτο που παράγει δραματικά οφέλη μακροζωίας σε ποντίκια. Μια άλλη ουσία, η ραπαμυκίνη, έχει δείξει σε ορισμένα πειράματα ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη μεταφραστεί σε ανθρώπους.
Naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: