«Βραδυφλεγής βόμβα» για Υγεία και συντάξεις
Απώλειες έως και 95 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ
Η ανεξέλεγκτη δημογραφική συρρίκνωση οδηγεί σε απώλεια ετήσιου ΑΕΠ ύψους 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2100.
Η απώλεια φτάνει το 52% του ΑΕΠ (σε σύγκριση με το 2019) με το απαισιόδοξο σενάριο.
Η μείωση δηλαδή του κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ ετησίως με το δυσμενές σενάριο.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα που διενήργησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ αναφορικά με το δημογραφικό ζήτημα και πόσο αυτό επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με τα ΝΕΑ.
Η ποσοστιαία μείωση του πληθυσμού στις αποκαλούμενες παραγωγικές ηλικίες και η δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο εκτός των άλλων και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και του συστήματος υγείας.
Οι συντάξεις και οι παροχές υγείας ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων θα καλύπτονται από τις εισφορές και τους φόρους που καταβάλλονται από έναν συνεχώς μειούμενο αριθμό εργαζομένων.
Είτε βασίζονται στο διανεμητικό, είτε στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι εξίσου ευάλωτα στις δημογραφικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με τις μακροχρόνιες δημογραφικές τάσεις, κάθε άτομο άνω των 65 ετών αναλογεί σε περίπου 9,3 ή μόλις 1,5 άτομα παραγωγικής ηλικίας το 1960, το 2020 και το 2060 αντίστοιχα.
Η Ελλάδα σήμερα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά εργασίας στην περιοχή του ΟΟΣΑ (76% στους άνδρες και 60% στις γυναίκες) και μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας στην ευρωζώνη (73% των Ελλήνων ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι).
Για να βελτιωθεί η εικόνα σε αυτούς τους τομείς, είναι απαραίτητο να δοθούν οικονομικά κίνητρα που να κάνουν την εργασία ελκυστική και εφικτή.
Η φορολογική, ασφαλιστική, επιδοματική και κοινωνική πολιτική πρέπει να επαναχαραχθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας του ΙΟΒΕ, κρίσιμη σημασία έχουν οι πολιτικές τόνωσης της γονιμότητας και οι παρεμβάσεις μεταναστευτικής πολιτικής, οι οποίες δύνανται να περιορίσουν τις απώλειες στο ΑΕΠ το 2100, κατά έως και 10%.
Έρευνα της διαΝΕΟσις που αφορά τις προβολές των δημογραφικών εξελίξεων στην Ελλάδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως χωρίς ανατροπή των σημερινών τάσεων ή/ και χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο παραγωγικό της μοντέλο η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μια κοινωνία που θα γερνά, με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, χαμηλή κοινωνική προστασία και μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.
Τέτοιες αρνητικές εξελίξεις θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή πολιτική λειτουργία της χώρας, την κοινωνική της συνοχή και την εσωτερική και εξωτερική της ασφάλεια, καταλήγει η έρευνα.