«Βραχνάς» για την 14η αξιολόγηση οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων
Ο επανέλεγχος της ενισχυμένης εποπτείας θέτει σε πλήρη ετοιμότητα το υπουργείο Εργασίας
Στο κρίσιμο μέγεθος της 14ης αξιολόγησης, τείνουν να εξελιχθούν οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων.
Ο καθιερωμένος επανέλεγχος της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, πρόκειται να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και θέτει σε πλήρη ετοιμότητα το υπουργείο Εργασίας.
Η υποχρέωση που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έναντι των θεσμών, είναι συγκεκριμένη: Έως το τέλος Ιουνίου, πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που θα υπάρχουν έως τότε, στο σκέλος των κύριων συντάξεων.
Όσες προσπάθειες και αν έχουν γίνει, δεν υπάρχει ακόμα ορατή βελτίωση στην πορεία απονομής των συντάξεων.
Το γεγονός ότι επίσημα, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, γνωστοποίησε πως υπάρχουν ακόμα 83.000 ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες στο σκέλος των κύριων συντάξεων, δεν συνιστά ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης, στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ήταν 86.328, και 118.269 συνολικά.
Άρα, μέσα σε ένα τρίμηνο μειώθηκαν κατά μόλις 3.328, αριθμός ελάχιστος σε σύγκριση με το μέγεθος του προβλήματος.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η δαπάνη για την αποπληρωμή όλων των εκκρεμοτήτων σε κύριες συντάξεις, υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή 286 εκατ. ευρώ, αφορούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Αν στα ανωτέρω, προστεθούν και άλλες 96.546 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης (123.792 συνολικά), όπως επίσης το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής γνωστοποίησε, τότε γίνεται αντιληπτό ότι το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξύ.
Η δαπάνη για να καλυφθούν οι εκκρεμότητες στην επικούρηση εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 221 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 173 εκατ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Άρα, κύριες και επικουρικές συντάξεις, για να αποπληρωθούν στο σύνολό τους, απαιτείται ένα κονδύλι που ξεπερνάει τα 521 εκατ. ευρώ (459 εκατ. ευρώ μόνο για τα ληξιπρόθεσμα).
Όλα αυτά χωρίς να γίνει η παραμικρή αναφορά στις ανάλογες εκκρεμότητες που υπάρχουν στα μερίσματα, στα εφάπαξ, στις διεθνείς συντάξεις και στις προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης.