Το «μυστικό» με τις μικρότερες fast track και εμπιστοσύνης συντάξεις
Τι ορίζει ο ΕΦΚΑ
Στα… ψιλά γράμματα της θεσμοθέτησης της διαδικασίας fast track και εμπιστοσύνης, με την οποία θα απονέμονται πιο γρήγορα οι συντάξεις, κρύβεται το «μυστικό» των μικρότερων ποσών, που θα λαμβάνουν στο μέλλον οι επίδοξοι συνταξιούχοι.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι εκείνο της εύρεσης του ασφαλιστικού χρόνου για να εκδοθεί η σύνταξη.
Ο ΕΦΚΑ ορίζει ότι εάν υπάρχει χρόνος ασφάλισης που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί, τότε θα γίνεται αποδεκτός με απλή αίτηση του ενδιαφερόμενου.
Όμως, το ποσό της σύνταξης που θα προκύπτει από αυτόν ακριβώς τον χρόνο ασφάλισης, θα υπολογίζεται με βάση τις χαμηλότερες εισφορές, που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο επαγγελματία ή αγρότη.
Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το ασφαλιστικό ιστορικό, για παράδειγμα για έναν ελεύθερο επαγγελματία, ο ΕΦΚΑ θα υπολογίζει τη σύνταξη, όχι με βάση τις εισφορές που πλήρωσε ο ασφαλισμένος, αλλά με την ελάχιστη σύνταξη, που δίνει η κατώτατη κλίμακα εισφοράς.
Ειδικοί στην Κοινωνική Ασφάλιση εκτιμούν ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις συνταξιούχων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την δυσάρεστη έκπληξη να αποδεχτούν να λάβουν μικρότερη σύνταξη, με τις απώλειες να υπερβαίνουν τα 200 ευρώ!
Το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να το βιώνουν οι συνταξιούχοι, έως και πέντε έτη μετά την έκδοση της σύνταξής τους.
Αυτό είναι ο χρόνος που δίνει ο ΕΦΚΑ για να ελέγξει τη σύνταξη και να αποδώσει το ορθό ποσό.
Μέχρι τότε, ο συνταξιούχος θα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα λαμβάνει αισθητά λιγότερα χρήματα.
Τα υπόλοιπα θα του επιστραφούν, αλλά άτοκα, μετά την παρέλευση αρκετών χρόνων. Στο μεσοδιάστημα δεν θα έχει το δικαίωμα να προσβάλει την συνταξιοδοτική πράξη.
Τα προβλήματα εκτιμάται ότι θα ανακύψουν κυρίως στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, καθώς οι μισθωτοί του τ. ΙΚΑ διαθέτουν ψηφιακό ασφαλιστικό ιστορικό από τον Ιανουάριο του 2002 και μετά.