Το «μίνι λουκέτο» σε εστίαση - διασκέδαση φέρνει απολύσεις
Τα αντίμετρα που εξετάζει η Κυβέρνηση
Ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων στην εστίαση και στη νυχτερινή διασκέδαση, είναι πλέον ορατός, μιας και το «λουκέτο» που επέβαλλε η Κυβέρνηση μετά τις 12 το βράδυ, αλλά και η απαγόρευση χρήσης μουσικής, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον για τα καταστήματα του κλάδου.
Γι’ αυτό το λόγο φέρεται το Οικονομικό Επιτελείο να εξετάζει τον τρόπο επαναλειτουργίας του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της ταυτόχρονης καταβολής ειδικής αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους του κλάδου που θα πληγούν από αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της επέλασης του κορωνοϊού στη χώρα.
Βέβαια, το γεγονός ότι τα μέτρα ελήφθησαν χωρίς ουσιαστική προηγούμενη προειδοποίηση, αλλά και εν μέσω εορταστικής περιόδου, δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), επισημαίνει με νεότερη ανακοίνωση την δραματική κατάσταση που κινδυνεύει να βιώσει ο κλάδος. Υπάρχουν 330.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν στους «ευαίσθητους» τομείς της εστίασης και της νυχτερινής διασκέδασης. Ο κίνδυνος να μεταφερθεί η συρρίκνωση του ωραρίου εργασίας, από τα καταστήματα στους εργαζόμενους, δια των απολύσεων, μοιάζει κάτι παραπάνω από ορατός! Με αυτά τα δεδομένα, η ΠΟΕΕΤ προτείνει, εκτός του μέτρου της αναστολής σύμβασης, να ενταχθεί ο κλάδος στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ένα πρόγραμμα που μόλις χθες, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, γνωστοποιήθηκε ότι παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022. Επίσης, ζητείται από το υπουργείο Εργασίας να αποφασίσει να απαγορεύσει τις απολύσεις γι’ αυτούς ακριβώς τους κλάδους, ειδικά για την περίοδο που θα ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης λειτουργίας μετά τα μεσάνυχτα και απαγόρευσης μουσικής.
Πάντως, η όποια κυβερνητική παρέμβαση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια εφαρμογής των εν λόγω μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κριτηρίων, ώστε οι αναστολές συμβάσεων να μην δοθούν σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.