Το «καλάθι» της ΔΕΘ: Στην ατζέντα προσλήψεις, αύξηση μισθών και παροχές
Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το «βήμα» της 87ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης
Μικρό θα είναι το «καλάθι» των φετινών παροχών, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 87η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, μεγαλύτερο θα είναι όμως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Το μοτίβο στο οποίο αναμένεται να εστιάσει ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο είναι αυτό του «λιγότερες οριζόντιες παροχές και περισσότερες μεταρρυθμίσεις», με το βλέμμα πάντα στα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι» του δημοσιονομικού χώρου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, από την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα λείψουν οι ανακοινώσεις για πρόσθετες παροχές, με στόχο οι περισσότερες από αυτές να μονιμοποιηθούν μέχρι το τέλος της δεύτερης τετραετίας.
Το πακέτο της ΔΕΘ
Έτσι, το «καλάθι» της ΔΕΘ, εκτός απροόπτου, θα περιλαμβάνει:
- Επέκταση του μέτρου διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στην εστίαση (καφές, μη αλκοολούχα ποτό) και στον πολιτισμό έως τον Ιούνιο του 2024. καταπολέμησης του φαινομένου θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου, με απτά όμως αποτελέσματα, τα οποία θα γίνουν ορατά στην κοινωνία.
- Παράταση του Market Pass, για τους δυο τελευταίους μήνες του έτους, δηλαδή Νοέμβριο και Δεκέμβριο, χωρίς όμως να έχει ακόμη «κλειδώσει» το μέτρο. Εξετάζεται όμως πολύ σοβαρά από το κυβερνηπκό επιτελείο, αφενός γιατί το ράλι αναπμήσεων στην αγορά συνεχίζεται, αφετέρου γιατί με βάση τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις το μέτρο δεν πρόκειται να «προχωρήσει» και το 2024. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers. gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου
- Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας και ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.
- Επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι λιγότερες από 500 μέρες.
- Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, μέσω της αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων, που ουσιαστικά θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερους δικαιούχους. Το μέτρο θα ληφθεί εφόσον δεν υποχωρήσουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, όπως άλλωστε έγινε και για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, οπότε το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά, με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 1 74 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.
- Θέσπιση ενός νέου πλαισίου ελάφρυνσης των λογαριασμών ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Για το συγκεκριμένο σχέδιο ήδη τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και ανταλλάσσουν στοιχεία. Το σχέδιο θα είναι έτοιμο για εφαρμογή από τις αρχές του 2024, με δεδομένο ότι οι σημερινές τιμές ρεύματος παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο, στοιχείο που προβληματίζει σχεηκά με ης επιβαρύνσεις που προκαλούνιαι στους καταναλωτές. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η παράταση του μηχανισμού μέχρι το τέλος του χρόνου προσφέρει κάποια σταθερότητα σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής.
- Το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα δοθεί σε όσους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς δεν θα λάβουν αύξηση στη σύνταξή τους το 2024. Το μέτρο έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα με την επανάληψη της καταβολής του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.
- Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση του Youth Pass των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους, οι οποίοι έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει το 20ό.
- Δημόσιο: Αξιολόγηση των πάντων, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης δημοσίων υπαλλήλων και άμεση ψηφιοποίηση.
- Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων: Τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα είναι όλα έτοιμα για την καταβολή των αυξήσεων που προσθέτουν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ στις μικτές αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο.
- Αύξηση κατώτατου μισθού: Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024, για να ολοκληρωθεί τον Μάιο. Με βάση τα μέχρι τώρα οικονομικά δεδομένα, εκτιμάται ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στην περιοχή των 810 ευρώ.
- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πέρα από την αλλαγή στον τρόπο καταβολής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με δεδομένο ότι προωθείται η πίστωση του επιδόματος σε κάρτα, ώστε να περιοριστούν ή να μηδενιστούν οι καταβολές μέσω τραπεζικού λογαριασμού, έχει δρομολογηθεί η αύξηση από τις αρχές του 2024 του συνολικού ποσού κατά 8%, δηλαδή κατά ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που έχει ήδη δοθεί στα αναπηρικά επιδόματα.
- Αύξηση αφορολογήτου για γονείς με παιδιά: Ως αύξηση του καθαρού εισοδήματος θα αποτυπωθεί και η αύξηση της έκπτωσης φόρου για τους γονείς με παιδιά. Οι αυξημένες εκπτώσεις φόρου θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2024 για τους μισθωτούς, αλλά και για τους συνταξιούχους, καθώς θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρατήσεων για την εφορία. Για τους γονείς με ένα παιδί το ετήσιο όφελος θα είναι 90 ευρώ, ενώ για τους γονείς με δύο ή περισσότερα παιδιά 220 ευρώ.
- Μείωση κρατήσεων σε εργαζόμενους συνταξιούχους: Αλλο ένα μέτρο που οδηγεί σε αύξηση καθαρών αποδοχών για περίπου 40.000-50.000 φορολογούμενους.
- Παιδεία: Μέσα στη χρονιά αναμένεται να είναι έτοιμη η ρύθμιση για το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα. Παράλληλα από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο «ψηφιακό σχολείο», με την αξιοποίηση για παράδειγμα διαδραστικών πινάκων.
Μεταρρυθμίσεις και μεγάλα έργα
Τέλος, να σημειωθεί πως από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και σε μια σειρά μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν μέσα στην τετραετία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία.
Αύριο θα ακολουθήσει στη Βουλή η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Διαβάστε επίσης: