Το ευέλικτο 8άωρο φέρνει αντιπαραθέσεις
Διευθέτηση χρόνου εργασίας μέσω ατομικής σύμβασης
Πολιτική κόντρα ξεσπάει με αφορμή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Οι τοποθετήσεις Χατζηδάκη περί μεταβολών στο 8άωρο ξεσηκώνουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να προειδοποιεί την κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας διατείνεται ότι δεν κάνει τίποτα περισσότερο, αναφορικά με το 8ωρο, από το να δίνει μεγαλύτερο πεδίο χρήσης, σε μια διάταξη νόμου που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 30 χρόνια, όμως έχει περιορισμένη, ως τώρα, εφαρμογή…
Ουσιαστικά, «πέτρα του σκανδάλου» είναι η εφαρμογή του λεγόμενου «ευέλικτου 8άωρου». Θα υπάρχει στο εξής δηλαδή, η δυνατότητα να διευθετείται ανάλογα ο χρόνος εργασίας, μέσω ατομικής σύμβασης που θα υπογράφεται ανάμεσα στον εργοδότη και στον εργαζόμενο. Δηλαδή εάν παρουσιάζεται σε μια επιχείρηση η ανάγκη για πρόσθετη απασχόληση, θα παρέχεται το δικαίωμα της χρήσης αυτής της διάταξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο εργαζόμενος θα απασχολείται έως 10 ώρες ημερησίως.
Σε άλλη χρονική περίοδο, ο ίδιος εργαζόμενος θα εργάζεται λιγότερο (πχ 6 ώρες) για να ισορροπεί η συνολική διάρκεια της εργασίας του. Επίσης, θα υπάρχει το δικαίωμα χορήγησης επιπλέον ρεπό ή συνδυασμός αυτών των δύο μέτρων.
Επίσης, αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει και η διάταξη που αφορά τις υπερωρίες, αφού θα δίνεται το δικαίωμα εργασίας, πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, ακόμα και για τα σαββατοκύριακα. Μένει όμως να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι και αν θα υπάρχει αμοιβή για τις υπερωρίες ή αν θα δίνονται και σε αυτή την περίπτωση επιπλέον ημέρες ρεπό ή άδεια.
Διαβάστε επίσης: