ΑΣΕΠ Προσλήψεις

Την 1η Μάη τιμά το workenter.gr

Εργατική Πρωτομαγιά

Την 1η Μάη τιμά το workenter.gr Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Πέτρος Παπαβασιλείου
02/05/2022 | 12:47
Την 1η Μάη τιμά το workenter.gr Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Το workenter.gr τιμά την 1η Μάη, συμμετέχοντας στη συμβολική απεργία, προς ανάμνηση των αγώνων του εργατικού κινήματος, στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις στο Σικάγο

Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας ωράριο εργασίας οκτώ ωρών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η μέρα έχει θεσπιστεί ως εργατική απεργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Η πρώτη του Μάη είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Το 1884, το συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας έλαβε την απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ.

Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Την 4η Μαΐου του 1886, ημέρα Σάββατο, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1.350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση.

Τότε, μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων. Σκοτώθηκαν επί τόπου επτά αστυνομικοί. Συνάδελφοί τους, στην συνέχεια, άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση.

Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων, αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επισήμως, επαληθεύτηκε μόνο ότι έχασαν τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.

 

 

 

767 protomagia 0

 

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Κάλεσμα για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς

Συνάδελφοι/ισσες… Τιμάμε την Πρωτομαγιά, το παγκόσμιο σύμβολο του εργατικού κινήματος και της ιστορίας του.

Τιμάμε τους αγώνες για εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Εμπνεόμαστε από τις κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με αίμα και δεν υποχωρούμε από αυτές, ενωμένοι και μαχητικοί.

Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ, με αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες διαβίωσης.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Περισσότερες ειδήσεις
Τα τελευταία νέα του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Δείτε προσόντα, δικαιολογητικά, προθεσμίες για όλες τις ειδικότητες