Τι θέλει ο Ερντογάν από τους BRICS;
Πρόκειται για κίνηση που αντανακλά την πεποίθηση του Τούρκου προέδρου ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται σταδιακά
Όπως αποκάλυψε χτες το Bloomberg η Τουρκία έχει ζητήσει και επισήμως πλέον να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS. Η ομάδα των BRICS έχει ως ιδρυτικά μέλη τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και περιλαμβάνει πλέον μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του 2024, με την ένταξη του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου.
Πρόκειται για κίνηση που αντανακλά την πεποίθηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται σταδιακά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη προς τις αναδυόμενες, ενώ το timing δεν θεωρείται άσχετο με την απογοήτευση της Άγκυρας από τη μακρά στασιμότητα στη διαδικασία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Τουρκία, η οποία ακροβατεί διαρκώς πια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, υπέβαλε την αίτηση ένταξης στις BRICS πριν από μερικούς μήνες και πιθανώς το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Στη Σύνοδο του Καζάν θα συζητηθεί η περαιτέρω διεύρυνσή της και μεταξύ των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν βρίσκονται, πλην της Τουρκίας, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Αζερμπαϊτζάν.
Μέχρι τώρα, η ιστορία τής ανόδου των BRICS είναι γνωστή. Η γρήγορη ανάπτυξη οδήγησε στην αύξηση του ΑΕΠ, του κατά κεφαλήν εισοδήματος, των άμεσων ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι BRICS άρχισαν να βασίζονται λιγότερο στην εξωτερική βοήθεια και κέρδισαν μόνες τους θέσεις στο γεωπολιτικό τραπέζι των «μεγάλων», όπου αναμενόταν να παίξουν ρόλους αυξανόμενης γεωπολιτικής σημασίας, όπως αναφέρει το Foreign Affairs.
Διαβάστε επίσης: